Eind missie Ivoorkust

Afrikaanse Unie stopt bemiddelingsmissie in Ivoorkust. De kans op militair ingrijpen door buurlanden wordt steeds groter.

De Keniaanse premier Raila Odinga heeft een bemiddelingsmissie in Ivoorkust namens de Afrikaanse Unie gisteren vroegtijdig afgebroken omdat er geen oplossing in zicht is. De kans op een militair ingrijpen door buurlanden wordt nu groter. De zittende president in Ivoorkust, Laurent Gbagbo, weigert zijn verlies te erkennen bij de presidentsverkiezingen van 28 november vorig jaar, die volgens de VN zijn gewonnen door tegenstander Alassane Ouattara.

„Ondanks uitgebreide discussies met Laurent Gbagbo en de gekozen president Alassane Ouattara tot diep in de nacht, moet ik helaas melden dat de noodzakelijk doorbraak niet is gerealiseerd” zei Odinga gisteren tegen verslaggevers voor zijn vertrek. „Er is bijna geen tijd meer”, voegde hij eraan toe, voor een vreedzame oplossing.

Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen ECOWAS kwam eerder deze week bijeen in Mali voor overleg over een gewelddadige verwijdering van Gbagbo. „Vrijwel elk lid van ECOWAS heeft troepen toegezegd”, zei de voorzitter van de Commissie van Chefs van Staven van ECOWAS. (Reuters)