Ebecilio verbaasd over passieve Feyenoorders

Ajax-spits Lorenzo Ebecilio (19) trekt zich weinig aan van reputaties. ‘Frank’ is zijn trainer. Hij verbaast zich over zijn Rotterdamse leeftijdgenoten. „Ze wilden niet echt voetballen.”

Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij stond vorig seizoen na zijn eerste klassieker verlegen de verslaggevers te woord. De tiener noemde zijn confrontatie in de Kuip met spits Luis Suarez een jongensdroom, sprak over zijn moeheid na wedstrijden met het eerste elftal en had het over komende tentamens.

Hoe anders gedroeg zijn leeftijdsgenoot Lorenzo Ebecilio zich gisteravond na zijn eerste Ajax-Feyenoord. De aanvaller had het over „Frank” waar hij trainer De Boer bedoelde, zei zich al volledig op zijn gemak te voelen in de kleedkamer van het eerste elftal en wil zo snel mogelijk een doelpunt maken in de eredivisie. „Ik wacht daar echt op. Dat is toch een moment van waaruit ik verder kan.”

De negentienjarige Ebecilio had zelfs voorspeld dat hij zijn tegenstander Gill Swerts in de Arena zou wegspelen, wat hem bij vlagen ook lukte. „Iedereen zei dat ik zo’n uitspraak ook moest waarmaken. Het is zeker Amsterdamse bluf, dat hoort toch bij Ajax. Ik denk dat ik het vanavond heb laten zien met mijn acties, al had ik ook een doelpunt kunnen maken.”

Ebecilio was een van de zeven voetballers in het basiselftal van Ajax die uit de jeugdopleiding komen. Feyenoord trad aan met vier spelers van eigen kweek. Ook de beide trainers doorliepen ooit de opleiding van hun club. Voor Ebecilio was de klassieker een weerzien met De Vrij, Luc Castaignos en Jerson Cabral, met wie hij in Nederlandse jeugdelftallen heeft gespeeld. Hij had hen na afloop begroet, maar het niveau van Feyenoord was hem niet meegevallen. „Dat was in de jeugd anders. Ze hebben vanavond niet echt proberen te voetballen. Daar zijn wij goed mee omgegaan.”

Ploeggenoot Toby Alderweireld, die ooit Germinal Beerschot verruilde voor de Ajax-jeugd, toonde zich zelfs verbaasd. „Ze zijn tevreden met een kleine nederlaag”, zei hij. „Dat kan bij Ajax echt niet, het maakt niet uit in welke situatie de club zit. Als het vanavond andersom was geweest, zou de hel losbreken in Amsterdam.” Wat bij Feyenoord moet veranderen weet Alderweireld ook niet. „Het zal me een zorg wezen.”

De Belg praatte liever over Ajax, dat onder De Boer weer het systeem speelt dat hij uit de jeugd kent. „We begonnen vandaag met bijna alleen maar spelers die in de opleiding hebben gespeeld. Jody Lukoki debuteert en wist gelijk wat hij moest doen. Dat is een voordeel.” Ebecilio: „Het was vanavond niet veel anders dan in de jeugd. Frank heeft een eigen manier van spelen die de meeste jongens begrijpen. Hij verwacht hetzelfde van mij als in de A-junioren.”

Ebecilio zei zich niet bezig te houden met de terugkeer van de geschorste Luis Suarez. „Ik moet nu zo veel mogelijk leren. Frank zegt altijd dat het in het voetbal om de details draait. Ik krijg veel hulp van André Ooijer. Hij heeft als verdediger veel meegemaakt en weet precies op welke momenten ik een stapje extra of sneller moet doen. Het ligt aan mezelf of ik straks ook kansen krijg.”

    • Michiel Dekker