De beste voetbaltieners spelen nu in Amsterdam

Ajax 2 Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 31. Alderweireld 1-0, 77. Sulejmani (pen.) 2-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 51.322.

Het was bijna een vernedering voor Feyenoord dat Ajax-trainer Frank de Boer tien minuten voor het einde van de verbleekte klassieker nog een achttienjarige speler uit de A-junioren liet debuteren. Rechtsbuiten Jody Lukoki viel brutaal in en probeerde met snelle acties de toch al veelgeplaagde linksback Tim de Cler nog eens extra pijn te doen. Gezien het veldoverwicht van Ajax kon De Boer zich deze noviteit permitteren. De 2-0 zege was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen, voornamelijk veroorzaakt doordat de Amsterdamse ploeg zonder Mounir El Hamdaoui (geblesseerd) en Luis Suarez (geschorst) een afmaker ontbeerde.

Het contrast dat zich openbaarde tussen de jeugdspelers van beide teams was symptomatisch voor het kwaliteitsverschil van beide teams. De jeugdige Ajacieden leefden zich uit, terwijl hun Rotterdamse generatiegenoten machteloos ten onder gingen. De 22 basisspelers van beide teams hadden een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en 163 dagen, de jongste bij een klassieker in de laatste dertig jaar. De thuisploeg speelde met een jonger elftal dan Feyenoord.

Toch weet de trainer Mario Been van de Rotterdamse ploeg het matige spel van zijn ploeg zoals zo vaak voor een groot deel weer aan het ontbreken van geroutineerde steunpilaren. „Het is niet alleen een technisch-tactisch verhaal”, legde Been uit. „Ook mentaal ontbreekt iets bij mijn jonge spelers waardoor ze veel te weinig presteren. Dat kan op een bepaalde leeftijd. Er zouden jongens tussen moeten lopen die hun een duwtje in de rug geven. Nu missen ze zelfvertrouwen en worden ze afgeremd door angst. En misschien dichten we ze wel te veel kwaliteiten toe.”

Theo van Duivenbode, die in het verleden bij Ajax en Feyenoord, speelde, zag in de Arena dat de verschillen in filosofie zichtbaar waren. „Als je jeugdspelers in het eerste wilt inpassen, moet je zorgen dat ze worden begeleid door ervaren voetballers. Ajax heeft dat in het verleden altijd gedaan. Toen Johan Neeskens in de jaren zeventig werd gebracht kreeg hij steun van Piet Keizer, Sjaak Swart en Johan Cruijff. De huidige talenten kunnen zich bij Ajax ook optrekken aan ervaren jongens. Bij Feyenoord is dat anders. Daar kochten ze in het verleden liever spelers dan dat ze de eigen kweek de kans gaven.”

Spits Luc Castaignos (18) stond model voor het onzekere, maar vooral chaotische optreden van de Feyenoorders. Op zijn oranje schoenen kon hij het Belgische verdedigingsduo Jan Vertongen-Toby Alderweireld zonder steun geen moment lastig maken. Op het middenveld kreeg de negentienjarige Feyenoorder Kamohelo Mokotjo alle hoeken van het veld te zien door het spel van uitblinker Christian Eriksen. De Deense dirigent is toch ook pas achttien.

Ajax streeft ernaar anderhalf talent per jaar te laten doorstromen naar de selectie van het eerste elftal. De jeugdopleiding van de club heeft wereldfaam verworven door spelers als Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder die hier werden klaargestoomd. In het verleden kwamen veel topclubs uit Europa op bezoek bij Ajax om de Amsterdamse school te kopiëren, zoals Bayern München en FC Barcelona. Vorig jaar kreeg Ajax in Italië de prijs voor de beste jeugdopleiding van Europa. Dankzij de reputatie die de hoofdstedelijke voetbalschool kreeg, heeft de club een voorsprong bij het binnenhalen van jeugdspelers.

Bij Ajax ging het aanvalsspel in de eenzijdige, onaantrekkelijke wedstrijd vooral over links. Voor linksbuiten Lorenzo Ebecilio ga je naar het stadion. En ook de twintigjarige Daley Blind was een van de betere spelers op het veld. De vorige trainer Martin Jol gaf de vleugelverdediger nooit speelminuten. Dat zorgde voor spanningen in de technische staf waar vader en assistent-trainer Danny Blind dacht dat het uitsluiten van zijn zoon een actie was om hem te sarren. Vurnon Anita is het slachtoffer geworden van de komst van Frank de Boer. Zijn basisplaats als linkervleugelverdediger heeft hij moeten afstaan aan de gisteren geblesseerde Urby Emanuelson, terwijl Blind de tweede keus zal worden voor die plek.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel De beste voetbaltieners spelen nu in Amsterdam (20 januari, pagina 13) staat dat Ajax vanaf 2010 44 spelers uit de jeugdopleiding heeft laten debuteren in het eerste, en Feyenoord 34. Dat moet zijn: vanaf 2000.

    • Erik Oudshoorn