Cantona naar New York Cosmos

Met enige Franse trots werd het nieuws de wereld ingestuurd: ex-voetballer Eric Cantona gaat het Amerikaanse voetbal nieuw leven inblazen, als sportief directeur van de heropgerichte New York Cosmos. „We’re back”, zegt de in maatpak gestoken Cantona op de website van de voetbalclub, gezeten op een troon, sigaar bij de hand.

New York Cosmos, waar in de jaren zeventig de Braziliaan Pelé, de Duitser Franz Beckenbauer en de Nederlanders Johan Neeskens en Wim Rijsbergen speelden, keert in 2013 terug in de Amerikaanse Major League Soccer. Cantona (44) heeft de ambitie van de club niet alleen de beste van de VS maar meteen ook een van de beste ter wereld te maken. Cantona krijgt van de nieuwe eigenaar Paul Kemsley carte blanche om een team samen te stellen. Intussen zoekt de eigenaar naar een geschikt stadion en probeert hij een licentie te regelen om het twintigste Amerikaanse profteam te kunnen worden.

Cantona won in de jaren negentig vier Engelse titels met Manchester United, tot hij in 1997 stopte. Sindsdien probeert hij het strandvoetbal te promoten en bouwde hij voorzichtig aan een carrière als acteur. In 2009 maakte de Britse regisseur Ken Loach de veelgeprezen film Looking for Eric, waarin Cantona volop kon schitteren als amateurfilosoof.

In Frankrijk trok Cantona onlangs veel aandacht door zijn oproep aan de Fransen hun geld van hun girorekeningen te halen, uit protest tegen de financiële crisis. Die oproep kreeg weinig gehoor, maar er ontstond wel een debat over hoe banken omgaan met hun klanten.

De actie van Cantona ontlokte een lezer van Le Monde gisteren de vraag of hij misschien van plan is zijn spelers cash te betalen. De vraag blijft voorlopig onbeantwoord.