C1000 verkoopt centra aan investeerder

Het geld wordt gebruikt voor het verlagen van de schulden en het ombouwen van de winkels.

Supermarktketen C1000, sinds 2008 in handen van private-equityfirma CVC Capital Partners, gaat zijn zes distributiecentra in Nederland verkopen aan W.P. Carey. De Amerikaanse vastgoedinvesteerder betaalt 155 miljoen euro voor de gebouwen in onder meer Breda, Raalte en Woerden. C1000 huurt de centra vervolgens terug voor de komende vijftien jaar.

Volgens bestuursvoorzitter Ton Heidman van het supermarktconcern zal C1000 de opbrengst onder meer gebruiken voor het verlagen van de schuldenlast en het ombouwen van de 390 winkels in de nieuwe formule ‘C1000 Rood’. De zogeheten ‘sale and lease back’-constructie met W.P. Carey „maakt het ons mogelijk om illiquide bezittingen om te zetten in cash”, aldus Heidman in een persverklaring.

Voor W.P. Carey is de aankoop van de distributiecentra de tweede investering in Nederland. De Amerikaanse investeerder beschikt in Europa over een vastgoedportefeuille van ruim 3 miljard dollar (2,2 miljard euro).

Drie jaar geleden bracht CVC Capital Partners een openbaar bod uit op Schuitema, de beursgenoteerde moedermaatschappij van C1000. Met grootaandeelhouder Ahold (70 procent) kwam CVC een bod overeen, waarin ook werd afgesproken een deel van de winkels aan Ahold-dochter Albert Heijn af te staan.

Het bedrijf kocht vorig jaar 79 winkels van Super de Boer. C1000 exploiteert 390 winkels, de meeste door franchiseondernemers. (NRC)