‘Brandweer Moerdijk niet goed georganiseerd’

De brand in Moerdijk. Foto WFA / Thymen Stolk

De bestrijding van de brand in Moerdijk was niet goed georganiseerd, zei regionaal commandant Martin Hudepohl van Brandweer Midden- en West-Brabant vanavond in het televisieprogramma Eenvandaag. Hij was als één van de eersten ter plekke bij de brand twee weken geleden.

Volgens Hudepohl waren de gevolgen van de brand minder ernstig geweest als er een gezamenlijke brandweer en er een betere regie was geweest.

De vrijwillige brandweermannen, die als eerste bij de brand waren, kampten met een tekort aan bluswater, te weinig manschappen en te kleine blusvoertuigen. Hierdoor waren zij niet in staat het vuur bestrijden. Pas na de inzet van de brandweer van Shell en Defensie kon de brand geblust worden. Tweede Kamerleden en deskundigen stellen in een reactie dat snel moet worden ingegrepen om toekomstige rampen te voorkomen.

De brand legde het chemieconcern Chemie-Pack in de as en zorgde voor miljoenenschade. Sindsdien is er veel onrust over gezondheidsrisico’s en het vrijkomen van mogelijk giftige stoffen, maar volgens het RIVM valt het mee.

    • Hans Klis