Billetjes in het groen

Bij mij in de buurt zit een hip Aziatisch restaurantje dat erg creatief is geweest met het benoemen van hun gerechten. Op hun kaart krijgen gefrituurde dumplings met een zachte vulling de logische naam ‘het hart van fluweel’. Groene curry wordt omschreven als een ‘smaragdgroene vijver’ en wie de ‘tevreden Boeddhabuikjes’ bestelt, krijgt vegetarische loempiaatjes.

Maar niet alleen chef-koks geven hun gerechten een bijzondere naam, ook onze voorouders konden er wat van. De traditioneel Hollandse keuken kent een aantal pareltjes, zoals bijvoorbeeld ‘hete bliksem’. Een stamppotje van aardappelen, zoete appels en zure appels. Hoe het gerecht aan zijn naam is gekomen is mij een raadsel, maar het klinkt zeker interessanter dan appelstamppot.

Een gerecht waarvan de naam iets meer voor de hand ligt en bovendien ook wat mij betreft de topper is onder de stamppotten, is ‘witte billetjes in het gras’. Een stamppot van aardappelen, snijbonen en witte bonen. Als je een beetje visueel bent ingesteld snap je al snel waar de naam vandaan komt. Grote vraag blijft wie verantwoordelijk is voor deze benaming. Ik dacht mijn jongere jaren dat mijn moeder het zelf had bedacht, maar wat speurwerk op internet levert toch behoorlijk wat zoekresultaten op. Het motief van de bedenker blijft echter nog steeds een groot raadsel. Of de naam nu in de kroeg of in een lollige bui is bedacht, het sloeg blijkbaar aan, want we gebruiken de benaming nog steeds. En dat is best bijzonder voor een gerecht dat vernoemd is naar het menselijk zitvlak.

Voor twee personen:

300 gram snijbonen

500 gram aardappelen

blik of pot witte bonen

scheutje melk

1 rookworst

boter

peper en zout

nootmuskaat

Was de snijbonen, haal de topjes ervanaf en snijd in grove stukken. Schil en was de aardappelen. Breng in een grote kookpan water met wat zout aan de kook en doe de aardappelen en snijbonen in de pan. Leg de rookworst erbovenop en kook in ongeveer 25 a 30 minuten gaar. Warm de witte bonen op in een apart pannetje zonder het te laten koken. Haal de rookworst uit de pan en giet de snijbonen en aardappelen af. Stamp met een scheutje melk en een klontje boter door elkaar. Laat de witte bonen uitlekken en schep dan voorzichtig door de gestampte aardappelen en snijbonen. Breng op smaak met een beetje peper, zout en een snufje nootmuskaat. Maak een jus van een klontje boter en peper en zout. Maak op het bord met een juslepel een kuiltje in het midden van de stamppot en serveer met de in plakjes gesneden rookworst. Ook lekker met gebakken spekjes.

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.