'Baby Doc' wil in Haïti blijven

Vier Haïtianen, onder wie een voormalige woordvoerder voor de Verenigde Naties, hebben gisteren aanklachten ingediend tegen de voormalige dictator Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier, die zondag onverwacht terugkeerde in het land na jaren ballingschap in Frankrijk. De vier zeggen het slachtoffer te zijn geweest van misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn bewind (1971-1986), waaronder marteling. Een dag eerder werd Duvalier al opgepakt door de politie en kort ondervraagd, waarna een openbaar aanklager hem onder andere corruptie en verduistering ten laste legde. Een rechter moet beslissen of er genoeg bewijs is om hem te vervolgen, maar dat kan nog maanden duren. In de tussentijd blijft Duvalier op vrije voeten, en hij is niet van plan weg te gaan. „Hij heeft het recht in zijn land te blijven, en dat zal hij ook doen”, aldus zijn advocaat. (AP, Reuters)