Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Prins Maurits: hij rijdt heerlijk

Vanaf vandaag kun je in Utrecht een volledig elektrische taxi bestellen. Het allereerste ritje in de Greencab werd gisteren gemaakt door Prins Maurits van Oranje. Enzo van Steenbergen, die vandaag in NRC Handelsblad over de elektrische taxi schrijft, was er bij en maakte onderstaande video:

Prins Maurits is voorzitter van het Formule E-team, dat als doel heeft een goede infrastructuur voor elektrisch vervoer te creëren. “West-Europa is op het gebied van elektrisch vervoer een beetje aan het slapen geweest”, stelde de prins. “Hopelijk is dit het begin van een inhaalslag.”

Een ritje kost hetzelfde als in een gewone taxi, maar van schadelijke CO2-uitstoot is geen sprake meer. “Dit is het begin van een revolutie”, zei Auke Hoekstra, auteur van twee boeken over elektrisch rijden en oprichter van een adviesbureau voor duurzame energie, bij de introductie van de Greencab in Utrecht.

De Greencab van taxicentrale prestige is één van de negen door het ministerie van Economische Zaken en Innovatie gesubsidieerde ‘proeftuinprojecten’ om elektrisch rijden te stimuleren en testen. Naast elektrische taxi’s wordt er geëxperimenteerd met elektrisch vuilnis ophalen en boodschappen bezorgen.

Daarnaast zijn er vijftien technologieprojecten, waarbij onder andere wordt gekeken naar de mogelijkheden voor elektrisch rijden voor particulieren. Toekomstmuziek: iedereen een elektrische auto met eigen oplaadpaal in de garage.

In 2015 wil het ministerie van Economische Zaken in Innovatie dat in Nederland 15.000 tot 20.000 auto’s volledig elektrisch rijden. Twee gezaghebbende studies van de Deutsche Bank en de Boston Consulting Group voorspellen dat in 2020 iets meer dan 5 procent van het Europese wagenpark volledig elektrisch rijdt.

Lees vandaag in NRC Handelsblad meer over de Greencab en de introductie van elektrisch rijden in Nederland.