ASML profiteert van groei tech-bedrijven

Het bedrijf verbaast zich over de snelheid waarmee het herstel zich voltrekt.

Technologiebedrijven als Intel, Apple, IBM en Samsung profiteren sterk van de hausse in de vraag naar smartphones, tablet-pc’s en andere elektronica. Chipmachinefabrikant ASML profiteert mee met een jaaromzet van 4,5 miljard euro. 

ASML maakte gisteren zijn recordresultaten over 2010 bekend. Bij ASML in Veldhoven heerst verbazing over de snelheid waarmee het herstel zich voltrekt. Twee jaar geleden werden in Veldhoven bijna alle tijdelijke krachten weggestuurd en het bedrijf sloot 2009 af met 150 miljoen euro verlies.

In 2010 bedroeg de winst 1 miljard euro, nam ASML 2.000 nieuwe mensen aan en werkte het personeel structureel over om zoveel mogelijk lithografiemachines te leveren. Bedrijven als Intel en Samsung gebruiken deze systemen om processors en geheugenchips te maken.

De dagen die ASML-medewerkers nu overwerken, kunnen ze als vrije dagen opnemen in een periode dat het rustig is. Want na de hoogconjunctuur volgt de onvermijdelijke dip, zo weet ASML. De hoeveelheid nieuwe orders voor chipmachines bevindt zich nu op een hoogtepunt. „Dit tempo kan niet worden vastgehouden”, zegt Peter Wennink, financieel directeur van ASML.

Intussen regent het records. Vorige week bij Intel, eerder ook bij Apple, dat de kwartaalcijfers bekendmaakte. Dankzij een goede kerstperiode verkocht Apple 16,2 miljoen iPhones, 7,3 miljoen iPads en 19,5 miljoen iPods.  De cijfers waren zo goed dat Amerikaanse beleggers zich niet lieten afschrikken door het nieuwe ziekteverlof van Apple-topman Steve Jobs. (NRC)