Eindhoven in top 7 van ‘intelligente gemeenschappen’ wereldwijd

De Witte Dame in centrum Eindhoven - vroeger Philips fabriek, nu de wereldwijd befaamde Design Academy. Foto Merlin Daleman

De regio Eindhoven is voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot één van de zeven ‘intelligentste gemeenschappen’ - intelligent communities - ter wereld door het Intelligent Community Forum. Deze denktank stelt dat de uitdaging om welvaart te creëren steeds meer op het bord van steden en regio’s komt te liggen waarbij de communicatie-infrastructuur cruciaal is.

Er is een groeiende nadruk op, en aandacht voor de rol van steden. “Wanneer steden de wereld besturen”, luidde de kop afgelopen zondag van een bericht op deze site. “In een wereld die steeds meer onbestuurbaar lijkt, zijn steden, en niet de staten, de eilanden van het bestuur waarop de toekomstige wereldorde zal worden gebouwd.” Het bericht verwees naar een essay van Parag Khanna op de site What Matters van consultancy bedrijf McKinsey.

Brainport
De regio Eindhoven (inclusief Helmond and Veldhoven) verdient de eer van het Intelligent Community Forum aan het ‘brainport‘ concept. “Deze publiek-private samenwerking maakt van de regio een open innovatieplatform.” Het resultaat: verviervoudiging van het aantal high-tech start-ups de afgelopen tien jaar, 55.000 extra banen en een werkloosheid die lager ligt dan het landelijk gemiddelde.

Later dit jaar volgt de uitverkiezing van dé regio van het jaar. De concurrentie bestaat uit Chattanooga (Tennessee), Riverside (Californië) en Dublin (Ohio) in de VS, Issy-les-Moulineaux, Frankrijk, en Stratford en Windsor-Essex, beide in Ontario, Canada. Vorig jaar ging de prijs naar Suwon, Zuid-Korea.