45 shi’itische pelgrims omgekomen bij bomaanslagen Irak

A policeman (L) provides security for Shi'ite pilgrims marching to attend the religious ceremony of Arbain, in Baghdad January 20, 2011. A roadside bomb killed one Shi'ite pilgrim and wounded nine others, in Baghdad's southern Doura district, an Interior Ministry source said. The pilgrims were walking to the holy Shi'ite city of Kerbala to commemorate the religious event of Arbain. REUTERS/Mohammed Ameen (IRAQ - Tags: RELIGION)
A policeman (L) provides security for Shi'ite pilgrims marching to attend the religious ceremony of Arbain, in Baghdad January 20, 2011. A roadside bomb killed one Shi'ite pilgrim and wounded nine others, in Baghdad's southern Doura district, an Interior Ministry source said. The pilgrims were walking to the holy Shi'ite city of Kerbala to commemorate the religious event of Arbain. REUTERS/Mohammed Ameen (IRAQ - Tags: RELIGION) Duizenden shi'itische pelgrims verzamelen zich vandaag in de heilige stad Kerbala.

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse heilige shi’itische stad Kerbala zijn vandaag ten minste 45 pelgims om het leven gekomen. Dat heeft een regionale overheidsfunctionaris bevestigd tegen persbureau Reuters. Honderdduizenden shi’itische pelgrims verzamelen zich dezer dagen in de stad voor de viering van een religieus feest.

Ten minste 150 mensen raakten gewond bij de twee explosies aan de rand van de stad. De aanslagen werden gepleegd met behulp van twee auto’s die bij verschillende controleposten tot ontploffing werden gebracht. De stijl vertoont overeenkomsten met een bloedige aanslag in juli vorig jaar, toen extremisten twintig mensen ombrachten door twee simultaan tot ontploffing gebrachte autobommen.

Kerbala ligt 80 kilometer ten zuiden van van Bagdad. Vele duizenden Iraakse politiemensen en militairen zijn gemobiliseerd om de pelgrims te beschermen. Zij vieren het einde van de rouwperiode voor hun geliefde imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, die bij een slag tegen een overmacht bij Kerbala in de zevende eeuw omkwam.

Shi’itische pelgrims zijn, net als de Iraakse politie, dikwijls doelwit van aanslagen door sunnitische extremisten, zo legde Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants gisteren uit naar aanleiding van de bomaanslagen op Iraakse politiegebouwen eerder deze week.

“De daling van geweldshandelingen die in 2008 en 2009 te zien was, is afgevlakt tot een niveau waarvan analisten zeggen: dit is het. Het lukt de autoriteiten niet om de sunnitische extremisten verder terug te dringen of in een eerder stadium op te pakken. Deze extremisten richten zich met name op de autoriteiten, politie dus, maar ook bijvoorbeeld op shi’itische pelgrims. Het motief is niet zozeer het afzetten tegen de bezetter, als wel het ontlokken van een burgeroorlog met shi’ieten.” - Carolien Roelants, NRC.

    • Bart Hinke