‘Zwitserse bankier die bankgegevens lekte gearresteerd’

Update 21.35 uur: De Zwitserse politie heeft de ex-bankier die bankgegevens lekte aan WikiLeaks, vanavond gearresteerd op basis van nieuwe beschuldigingen. Dat meldt persbureau Reuters.

Voorwaardelijke boete
De Zwitserse oud-bankier die gegevens over zwartspaarders aan WikiLeaks doorspeelde, werd vanmiddag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 7200 frank (5500 euro) wegens schending van het bankgeheim en bedreiging van een ex-collega bij de bank Julius Bär. Justitie had acht maanden celstraf en een boete van 2000 frank geëist.. Hij gaf toe dat hij fouten had gemaakt.

Lekken bankgegevens
In 2007 lekte Elmer bankgegevens van mogelijke zwartspaarders door aan de klokkenluiderssite WikiLeaks. Elmer zei tot zijn daad te zijn gekomen nadat hij jaren geleden was ontslagen door zijn voormalige werkgever Julius Bär. Hij probeerde zijn oude werkgever af te persen en speelde informatie over rijke buitenlandse klanten van de bank door naar de belastingautoriteiten, de media en WikiLeaks.

Deze week speelde Elmer opnieuw bankgegevens van tweeduizend buitenlandse rekeninghouders door aan WikiLeaks.

Misstappen
Rudolf Elmer zei dat zijn negen jaar durende strijd met zijn voormalige werkgever, Bank Julius Bär, wordt ontsierd door misstappen.

“Ik heb grote vergissingen gemaakt. Dat geeft ik toe. Ik wil niet zeggen dat ik een held ben, maar ook geen verrader”- Rudolf Elmer

Elmer beweert dat hij werd achtervolgd door de bank:

“Ik zou niet zeggen dat het wraak was, maar ik verdedigde mezelf. Dat is de menselijke natuur.”

    • Marije Willems