Zwitserland bevriest tegoeden Ben Ali en Gbagbo

Micheline Calmy-Rey vanmiddag op de persconferentie in Bern. Foto AP/Marcel Bieri

Zwitserland bevriest de banktegoeden van de uitgeweken Tunesische president Ben Ali en zijn gevolg. Ook de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo kan niet meer bij zijn bezittingen in Zwitserland. Dat heeft de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey vanmiddag gezegd. De maatregelen zijn direct in werking getreden.

“De maatregelen zijn bedoeld om Tunesië en Ivoorkust aan te moedigen hulp te zoeken bij eventuele strafrechtelijke vervolging van de twee mannen”, zei Calmy-Rey op een persconferentie. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat de afgelopen dagen geld is opgenomen van de Zwitserse bankrekeningen. We willen voorkomen dat ons financieel centrum gebruikt wordt om tegoeden te stallen die de betreffende bevolking op illegale wijze afgenomen is.” De Tunesische staatstelevisie meldt dat de nieuwe regering onderzoekt of Ben Ali’s familieleden bedragen naar het buitenland hebben overgemaakt.

Zine El Abidine Ben Ali vluchtte vorige week vrijdag weg uit Tunesië na grootschalige demonstraties. Gbagbo weigert vooralsnog af te treden als president van Ivoorkust, ondanks felle internationale kritiek dat hij de presidentsverkiezingen in het land heeft verloren van oppositieleider Alassane Ouattara.

    • Jules Seegers