Opnieuw bloedige zelfmoordaanslag op politie Irak

Iraqi onlookers and policemen inspect the spot where a suicide bomber blew himself up among a crowd of police recruits on January 18, 2011 in the Iraqi city of Tikrit, killing 50 people in the bloodiest attack in more than two months. AFP PHOTO/MAHMUD SALEH
Iraqi onlookers and policemen inspect the spot where a suicide bomber blew himself up among a crowd of police recruits on January 18, 2011 in the Iraqi city of Tikrit, killing 50 people in the bloodiest attack in more than two months. AFP PHOTO/MAHMUD SALEH De politie in Tikrit onderzoekt de plek waar gisteren een man zich opblies en met hem zestig mensen van het leven beroofde. (Foto AFP)

Een zelfmoordaanslag op een politiegebouw in Baquba in centraal Irak heeft aan ten minste 12 mensen het leven gekost. Veel omstanders raakten gewond. Dat meldt de BBC. Volgens de omroep maakte de aanslagpleger gebruik van een ambulance, die volgestopt was met explosieven.

De slachtoffers zouden hoofdzakelijk politieagenten zijn. De dader opende eerst het vuur op enkele bewakers van het politiegebouw, en reed daarna met de ambulance het complex op waar hij de explosieven tot ontploffing bracht.

Het is de tweede zware zelfmoordaanslag op de Iraakse politie in twee dagen. Gisteren vielen zestig doden onder wachtende werkzoekenden bij een rekruteringscentrum in Tikrit, 150 kilometer ten noorden van Bagdad.

De aanslag in Tikrit is niet opgeëist, maar de stijl doet volgens internationale persbureaus vermoeden dat Al-Qaeda er achter zit. Dat was gisteren ook de inschatting van de vice-gouverneur van de provincie Salahuddin, Ahmed Abdul-Jabbar. “Wie anders dan Al-Qaeda, dat ons maar blijft afslachten, kan achter deze aanslag zitten?”, zei hij tegen persbureau Reuters.

Het geweld in Irak is sterk afgenomen sinds de bloedigste jaren van sektarische geweld in de periode 2006-2007, maar schietpartijen en bomaanslag komen nog steeds met grote regelmaat voor. Het Amerikaanse leger is formeel in augustus vorig jaar gestopt met zijn gevechtsacties.

Onze redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants wijst er op dat het de Iraakse autoriteiten niet lukt om het geweld onder het huidige relatief lage niveau te krijgen.

“De daling van geweldshandelingen die in 2008 en 2009 te zien was, is afgevlakt tot een niveau waarvan analisten zeggen: dit is het. Het lukt de autoriteiten niet om de sunnitische extremisten verder terug te dringen of in een eerder stadium op te pakken. Deze extremisten richten zich met name op de autoriteiten, politie dus, maar ook bijvoorbeeld op shi’itische pelgrims. Het motief is niet zozeer het afzetten tegen de bezetter, als wel het ontlokken van een burgeroorlog met shi’ieten.”

    • Bart Hinke