Vlaamse kunstenaars solidair met Walen

Affiche van de solidariteitsavond, vrijdag in de KVS in Brussel

Kunnen kunstenaars een land bij elkaar houden? Belgische kunstenaars gaan het vrijdag proberen. Niet dat ze het met zoveel woorden zeggen, ze willen het niet over politiek hebben. De officiële aanleiding voor een avond vol literatuur, dans en beeldende kunst is een pleidooi voor solidariteit. Voor Belgische solidariteit: het feit dat elke arbeider, secretaresse of kunstenaar dezelfde sociale zekerheid heeft, ongeacht of hij of zij in Brussel, Vlaanderen of Wallonië woont.

De deelnemende kunstenaars willen duidelijk maken dat de verregaande tweedeling van België, een punt dat veel Vlaamse partijen in hun programma opnemen, niet in hun naam mag gebeuren. Hun samenwerkingsverband heet dan ook: Pas en notre nom/ Niet in onze naam. Regisseur Vital Schraenen verwoordt het motief plastisch: „Kunstenaars zijn als kanaries in een mijn, als wij dood beginnen te vallen is de ontploffing nabij.”

Vorig jaar tekende een aantal Belgische artiesten een petitie van een Waalse organisatie tegen „het bekrompen nationalisme en de splitsingsrage”. Zij zijn nu gevraagd door Niet in onze naam om mee te werken aan de avond. De artiesten die accepteerden zijn onder meer dansgezelschap Les ballets C de la B, de schrijvers Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en cabaretier Wim Helsen.

Organisator en actrice Marijke Pinoy vindt het spijtig dat het initiatief wordt gezien als een actie tegen bepaalde politieke partijen. „Terwijl we juist het ‘wij’ tegenover ‘zij’-denken willen tegengaan en een constructieve dialoog op gang brengen.”

Dat er voornamelijk Vlaamse artiesten aan de avond meewerken is wat vreemd voor een actie die Vlaams-Waalse solidariteit bepleit. Mede-initiatiefneemster Maaike Neuville hoopt dan ook het initiatief snel naar Wallonië te kunnen uitbreiden.

Neuville geeft toe dat de Vlaamse en Waalse culturele sectoren grotendeels gescheiden circuits zijn. „Gezelschappen gaan liever exotische samenwerkingen aan met artiesten uit het buitenland. Dit initiatief toont dat we in Vlaanderen onze armen openen voor samenwerking met Wallonië.”

Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders