Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Vivian Maier: nieuwe straatfotografie – zestig jaar oud

Vivian Maier: Florida 1957

Soms zijn ze er nog: ontdekkingen op rommelmarkt of veiling die de wereld versteld doen staan. John Maloof uit Chicago kocht een doos vol negatieven op een veiling in 2007. Het spul werd verkocht wegens onbetaalde rekeningen. Hij stond versteld van de inhoud en ging op zoek naar meer van dezelfde bron. Inmiddels heeft hij dozen vol met zo’n honderdduizend foto’s. De maker: wijlen Vivian Maier, een anonieme oppas. Ze werd geboren in 1926 en woonde in bij haar werkgevers. Op haar vrije dagen liep ze eindeloos met haar camera door de straten. Toen Maloof in 2009 contact met haar zocht bleek ze net te zijn overleden.

Vivian Maier - zelfportretVivian Maier - zelfportret

De foto’s hebben een sensatie gecreëerd. Kijk bijvoorbeeld naar deze serie bij The New York Times. Maloof heeft zelf natuurlijk ook een website voor haar gecreëerd. In Chicago zelf is er momenteel een tentoonstelling aan haar gewijd.

Vivian Maier: New York 1954Vivian Maier: New York 1954

Hieronder een verslag van de ontdekking van haar werk van een lokale tv-zender: