Vertrek Beenhakker verdeelt Feyenoord

Feyenoord heeft in het nieuwe vijfjarenplan geen rol voor technisch directeur Leo Beenhakker. Hij zette de clubleiding te kijk, maar maakt het seizoen af.

Het vertrek van technisch directeur Leo Beenhakker heeft Feyenoord verdeeld. De investeerders van de noodlijdende voetbalclub en de raad van commissarissen steunen de clubleiding. Trainer Mario Been is juist teleurgesteld in de drie directieleden die het aflopende contract van Don Leo niet willen verlengen en overwoog even ook op te stappen.

Beenhakker (68) maakte gisteren in de Kuip bekend dat hij Feyenoord na dit seizoen verlaat. Hij is in de ogen van algemeen directeur Eric Gudde te oud voor de functie van technisch directeur in het nieuwe vijfjarenplan. Beenhakker zegt zich „respectloos” en „als een kind” behandeld te voelen door de clubleiding. „Ze zoeken mensen die voor continuïteit kunnen zorgen en dat zou ik niet zijn. Maar de procedure, het tijdpad en de reden deugen niet.”

De beledigde Beenhakker vermoedt dat de clubleiding niet eerlijk is geweest. Naar verluidt ligt de technisch directeur niet goed bij de ‘Vrienden van Feyenoord’, Rotterdamse ondernemers die miljoenen in Feyenoord investeren. „Zeg dan dat ik er een zootje van heb gemaakt, of dat ik weinig vrienden zou hebben bij de Vrienden van Feyenoord. Maar speel open kaart, zeg het gewoon.”

Dick van Well, president-commissaris van Feyenoord, zegt dat de investeerders het besluit van de clubleiding steunen. Dat vernam hij van Pim Blokland, het gezicht van de Vrienden van Feyenoord die in oktober de schuld van de club met 17 miljoen euro terugbrachten tot 26 miljoen euro. „Hij zei dat ze niet tegen verlenging van het contract van Beenhakker waren, maar gaven aan achter deze beslissing te staan.”

Van Well heeft „met veel verbazing” geluisterd naar het betoog van de voormalig trainer van het Nederlands elftal, Real Madrid en Ajax. „Ik vind dat Feyenoord keurig heeft gehandeld. Beenhakker zei de eer aan zichzelf te houden, maar van die eer heb ik gisteren weinig teruggezien. Zijn vertrek is een mediaspektakel. Ongepast, wij doen er beter het zwijgen toe.”

De breuk op basis van leeftijd mag dan niet sterk overkomen, Feyenoord heeft voldoende reden op zoek te gaan naar een nieuwe technisch directeur. Beenhakker heeft in bijna twee jaar het wankele elftal van Been niet weten te versterken. Dat komt vooral door de miljoenenschuld die Feyenoord in categorie I van het licentiesysteem bracht. Voor elke uitgave boven de 50.000 euro heeft de club toestemming nodig van de KNVB.

Beenhakker haalde – met instemming van technische staf en scouting – huurlingen die snel weer waren vertrokken. Andere nieuwelingen hebben geen basisplaats in het veredelde juniorenelftal van Been, dat dertiende staat in de eredivisie en vanavond de klassieker tegen Ajax speelt.

Beenhakker uitte zijn onvrede over de financiële situatie, maar stuitte op onbegrip van zijn mededirecteuren, die de technisch directeur maandag op de hoogte stelden van hun besluit. Gudde stelt dat Feyenoord heeft gekozen voor toekomst in plaats van verleden. „We willen iemand aan ons binden die met ons het vijfjarenplan wil vormgeven. Leo heeft te kennen gegeven dat dit met hem sowieso niet het geval zou zijn.”

Martin van Geel, nu technisch directeur van Roda JC, is volgens eigen zeggen al benaderd door iemand rond de Vrienden van Feyenoord. Van Well: „We hebben natuurlijk een lijstje. Dat bespreken we vrijdag in de raad van commissarissen. Een Feyenoord-verleden is wat ons betreft niet noodzakelijk, maar zou wel helpen.”

Vraag is hoe Beenhakker, voor wie naar verluidt wel steun was binnen de amateurafdeling van Feyenoord, in zijn laatste maanden functioneert tussen de directieleden die hij gisteren met kwinkslagen te kijk zette. „Ik heb nu een klotegevoel, maar ben professioneel genoeg om dingen te kunnen scheiden”, vindt hij. Ook Van Well voorziet geen moeilijkheden. „Ik denk dat het geen problemen geeft als het theewater van Beenhakker weer wat is gezakt.”

    • Michiel Dekker