Vee op 10 km van Moerdijk mag wei in

De extra maatregelen ter bescherming van de gezondheid van mens en dier op meer dan tien kilometer afstand van Moerdijk zijn niet meer nodig. Dat hebben de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid bekendgemaakt.

Metingen naar schadelijke stoffen die zijn vrijgekomen bij de brand bij het verpakkingsbedrijf Chemie-Pack, twee weken geleden, „blijven onder de maximaal toegestane waarden”, aldus een verklaring. „Dat betekent dat het vee naar buiten mag en dat groente uit het gebied vanaf tien kilometer kan worden gegeten. Ook kinderen kunnen veilig buiten spelen en er kan veilig gebruikgemaakt worden van sportvoorzieningen.”

De beperkingen voor het gebied binnen de tien kilometer ten noorden van de brand blijven wél van kracht, in afwachting van nadere metingen. Hier blijft het advies vee binnen te houden en gewassen niet te consumeren. Telers mogen gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen.

PvdA’er Jan Mans (70) is benoemd tot waarnemend burgemeester in Moerdijk. Hij vervangt burgemeester Wim Denie, die na kritiek om gezondheidsredenen opstapte. Mans was burgemeester in Enschede ten tijde van de vuurwerkramp op 13 mei 2000.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst pleit voor een „beperkt gezondheidsonderzoek” onder mensen die in de buurt van de brand zijn geweest. Ook als ze geen klachten hebben. „Als je niets hebt onderzocht, sta je met lege handen als de gezondheidsklachten aanhouden.”

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) vindt zo’n gezondheidsonderzoek niet nodig. Zij volgt daarmee het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.