Uitgelicht

Special over soulzanger Wilson Picket ('41-'06). Radio 6, 23.02u. Singer Wilson Pickett is shown in this undated publicity photograph. Pickett, 64, died of a heart attack in a Virginia hospital January 19, 2006, according to his management company. Picktte, best known for his hit songs 'Mustang Sally' and 'In The Midnight Hour' was a member of the Rock and Roll Hall of Fame. BW ONLY NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Rhino Records/Handout REUTERS

Film

The Pursuit of Happyness (Gabriele Muccino, 2006, VS). Will Smith speelt voor het eerst een dramatische rol met verschillende lagen: die van de hardwerkende vader die met zijn zoontje op straat komt te staan.RTL5, 20.30-22.45u.

La môme/La vie en rose (Olivier Dahan, 2007, Frankrijk). Als één ding duidelijk wordt uit de chaotische, enerverende, onbevredigende en flamboyante reis door het leven van zangeres Edith Piaf (1915-1963) dan wel dit: zij heeft geleefd. Regisseur en co-scenarist Dahan schakelt vooral heen en weer tussen haar jeugdjaren en laatste grote concert in New York. Hoofdrol van Marion Cotillard, Gérard Depardieu als haar ontdekker Louis Leplée.Canvas, 20.40-22.55u.

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989, VS). Derde avontuur met Harrison Ford als titelheld. Even rap als megalomaan verhaal doet hem zoeken naar de heilige graal en en passant ontdekken dat hij het evenbeeld is van zijn vader (een hoogst amusante Sean Connery). BBC 1, 21.00-23.00u.

Amistad (Steven Spielberg, 1997, VS). Betrekkelijk klassiek, minder enthousiast ontvangen rechtbankdrama van Spielberg stelt de slavernij aan de kaak. Anthony Hopkins en Morgan Freeman spelen hoofdrollen in reconstructie van authentieke rechtszaak uit 1839.BBC 1, 0.25-2.50u.

Actualiteiten

EénVandaag. Er gaan dit jaar meer mensen met pensioen dan ooit. Vanavond een onderzoek naar een aantal aannames over de babyboomers. Zijn het er inderdaad te veel? Waren ze idealistisch en zijn ze nu materialistisch? Verabsoluteren ze hun normen en waarden? Hebben ze geprofiteerd van een zeer sociaal stelsel, van lekker lang studeren en van een ruime prepensioenregeling? Hoe zit het met hun politieke macht en is de generatie na hen achtergesteld?Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. Tafelheer is Beau van Erven Dorens. Muziek komt van de Nederlandse gitaarrockband Kensington.Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken WNL. Joost Eerdmans presenteert een journalistiek programma met actuele onderwerpen, reportages en gasten, opinies en meningen.Ned.2, 20.25-20.55u.

Moraalridders. Andries Knevel en Tijs van den Brink praten met SP-coryfee Jan Marijnissen over zijn drijfveren, keuzes en meningen. Ned.2, 21.20-22.00u,

Pauw & Witteman. Onder de gasten vanavond schrijver Abdelkader Benali en opiniepeiler Maurice de Hond.Ned.1, 22.55-23.55u.

Informatief

Goudmijn. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Eric Heuvel maakt als 18-jarige jongen in 1978 een schoolreisje naar Oost-Berlijn. In een platenzaak ontmoet hij Inge, het meisje met de mooiste blauwe ogen die hij ooit heeft gezien. Ze worden ‘pen pals’ en sluiten een levenslange vriendschap. Pas jaren na de val van de Muur komt Inge voor het eerst naar Amsterdam, een emotioneel bezoek. Zakenvrouw Mieke Zomer ontdekt tijdens een cursus dat ze kan communiceren met dieren. Mieke is nu dierentolk en helpt baasjes problemen met hun dieren op te lossen door met ze te praten of legt contact met verdwenen katers of hamsters. Cora Bijersbergen van Henegouwen houdt zelf niet zo van reizen maar geeft vrienden die op vakantie gaan een oog, geschilderd op een steen, mee om op een fraaie locatie achter te laten. Haar ‘ogen’ liggen nu, met hulp van vrienden, familie en kennissen, in 42 landen.Ned.2, 18.25-18.55u.

Rally van Monte Carlo. Hoogtepunten van de vier proeven op de eerste dag van de autorally die dit jaar zijn eeuwfeest viert.Eurosport, 19.30-20.20u.

Ali B op volle toeren. Ali B gaat met bevriende rapper Kleine Viezerik op bezoek bij hun onbekende iconen van de Nederlandse muziek. De rappers en de ‘gouwe ouwe’ staan voor de uitdaging om van elkaars bekendste nummer een persoonlijke remake te maken. Vandaag: Willeke Alberti, de koningin van het Nederlandse lied. Ned.3, 20.25-21.15u.

Ook getest op mensen. Marcel Vanthilt gaat op zoek naar antwoorden op interessante vragen over het menselijk lichaam en gezondheid, met testen op mensen. Dokter Tom Jacobs beantwoordt de meest prangende gezondheidsvragen. Eén, 20.45-21.35u.

Uit de kast. Arie Boomsma volgt jonge homo’s en lesbiennes bij hun coming-out. Theo vertelt aan zijn familie en vrienden dat hij op jongens valt. Ned.3, 21.15-21.50u.

Made in Belgium. Lieve Blancquaert gaat op zoek naar landgenoten die de Belgische bourgondische levenswijze hebben geëxporteerd. Eén, 21.40-22.10u.

Profiel: Marco Borsato. Leven en carrière van de zanger die razendsnel het land veroverde, maar lijdzaam toezag hoe zijn muziekimperium The Entertainment Group door desinvesteringen naar het faillissement werd gevoerd. Borsato praat openhartig over ondergang en wederopstanding. De crisis heeft hem ook veel gebracht, benadrukt Borsato. „Ik was volkomen afgestompt. Succes verdooft en die verdoving is uitgewerkt. Ik ruik weer geuren, raak weer ontroerd door kleine dingen, ik voel weer waar het allemaal om draait.” Presentatie: Fons de Poel. Ned.2, 23.00-23.40u.

VPRO Import: No End in Sight – The American Occupation of Iraq. Film over de politiek achter de oorlog in Irak. Documentairemaker en politicoloog Charles Ferguson analyseert de besluitvorming die leidde tot de oorlog in Irak. Aan het woord komen hoge regeringsambtenaren, militaire deskundigen, soldaten en journalisten. Ze waren ooggetuigen van de ineenstorting van Irak na het afzetten van Saddam en hebben net als Ferguson vele vragen. Wat waren de tekortkomingen van de regering-Bush? Waarom werden de CIA-rapporten niet gelezen? Waarom trok men ten oorlog na slechts zestig dagen voorbereiding? En waarom was er geen plan voor de wederopbouw?Ned.2, 23.40-1.25u.