Twitteren vervangt de koffieautomaat

Presentator Art Rooijakkers plant zijn carrière niet. Hij verruilde NOVA voor Net 5 en keert ‘publiek’ terug met een „vrolijk en scherp programma” over moslims.

Het nieuwe gezicht van de AVRO, Art Rooijakkers (35), kijkt op zijn iPhone naar De wereld draait door en twittert over het beste danstalent uit de tv-show So you think you can dance. Maar de krant leest hij op papier.

Hij werkte als jongste verslaggever ooit bij actualiteitenrubriek NOVA. Tien jaar geleden kreeg hij voor een reportage over dementerende bejaarden het Gouden Tapeje, de aanmoedigingsprijs van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Niet lang daarna nam hij ontslag uit de eredivisie van de televisiejournalistiek. Morgen maakt hij zijn rentree bij de publieke omroep met het themaprogramma Zóóó moslim. Ook is hij een van de kandidaten in de spelshow Wie is de Mol?

U zei de top van de tv-journalistiek vaarwel na gelauwerd te zijn als jong talent. Bent u impulsief?

„Ja, maar ik werd er ook vrij onrustig van dat ik op jonge leeftijd al op zo’n goede plek zat. Iedereen zei: je hebt het gemaakt, maar dat gevoel had ik zelf niet. Ik wilde een jaar naar het buitenland zoals veel mensen meteen na hun studie doen. Ik ben naar Spanje afgereisd. Ik heb wat correspondentenwerk gedaan, Spaans geleerd en in cafés gewerkt. Toen mijn geld op was, kwam er een aanbieding om mee te werken aan Expeditie Robinson bij Net 5.”

U heeft ervaring met serieuze journalistiek en avontuurlijke amusementsprogramma’s. Hoe ziet uw carrièreplanning eruit?

Na hard lachen: „Daar doe ik niet aan. Ik ben heel blij met de overstap naar de AVRO, omdat ik me daar weer meer inhoudelijk kan ontwikkelen.”

Uw presentatiedebuut bij de AVRO is het themaprogramma ‘Zóóó moslim’. Waar gaat dat over?

„Het uitgangspunt is: wat weten we en vinden we van de islam en wat weten moslims van hun eigen geloof? De rode draad is een moslimtest over thema’s als religie, integratie, identiteit en levensstijl. Het moet een vrolijk en scherp programma worden.”

U was programmamaker van Expeditie Robinson en eindredacteur en presentator van Peking Express. Als kandidaat van Wie is de Mol? (AVRO) staat u aan de andere kant. Werkt dat louterend?

„Ik heb nooit zo beseft hoe het voelt om op de nominatie te staan om af te vallen. Dat wil je niet. Ik kan niet tegen mijn verlies. Niemand in mijn vriendenkring wil met mij risken.”

Kijkt u veel televisie?

„De wereld draait door en Pauw & Witteman kijk ik op mijn iPhone in de sportschool. Thuis kijk ik een talentenjacht als So you think you can dance met de laptop op schoot. Via Twitter lees en geef ik commentaren op zulke programma’s, zoals je vroeger de dag erna deed bij de koffieautomaat. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid dat verloren is gegaan met de komst van de vele televisiezenders.”

Censureert u zichzelf op Twitter, omdat de hele wereld mee kan lezen?

„Als je net begint, dreigt een diarree aan tweets: je hebt de neiging om alles wat je doet de wereld in te sturen. Maar beter een paar leuke berichten dan een oneindige brij nietszeggend geleuter. Twitter helpt mij ook om de pareltjes te vinden in dit informatietijdperk. Ik volg mensen die mij wijzen op mooie verhalen of leuke filmpjes.”

U heeft honderden contacten op Facebook en LinkedIn. Hoe diep gaan die?

„Je kunt makkelijk verslaafd raken, omdat je denkt dat je voortdurend met iedereen contact kan hebben. Zonder deze sociale netwerken zou ik veel mensen uit het oog hebben verloren. Op internet heb je een ander soort vriendschap. Je bent ook minder selectief. Ik kan moeilijk afscheid nemen. Mijn huis staat vol spullen die ook weg zouden kunnen, maar ik kan niets weggooien.”

Wat doet u nog meer op internet?

„Via internet luister ik naar Studio Brussel. Dat is een zender van de Vlaamse publieke omroep die veel gedurfder is dan 3FM. Wat in Nederland alternatief is, geldt in België als mainstream. Verder luister ik op internet naar Radio 6 en ga vaak naar de website Spotify die muziek als stream aanbiedt. Onderweg luister ik op de iPhone naar actualiteiten op Radio 1 of BNR.

Bent u geabonneerd op een krant?

„Thuis heb ik de Volkskrant en Het Parool. Ik spel de weblogs van nrc.next en Mediacourant, met allerlei nieuwtjes over de omroep. Ik lees nooit reacties, ook niet als het over mezelf gaat. Ik kan niet tegen de zurigheid van ‘beroepsreaguurders’. Uit zelfkastijding lees ik elke dag al de Sidney Morning Herald. Stiekem droom ik namelijk van een baan als correspondent in Australië.”

Wie is de Mol?, elke donderdag, Ned. 1, 20.30 uur Zóóó Moslim, morgen, Ned. 3, 20.25 uur.