Te oud, vinden ze bij Feyenoord

Na dit seizoen verlaat technisch directeur Leo Beenhakker Feyenoord.

Hij verwijt de andere directieleden hem respectloos te hebben behandeld.

PORTRET VAN TECHNISCH DIRECTEUR VAN AJAX LEO BEENHAKKER FOTO ; PIM RAS / SPORTBEELD / HH AJAX , VOETBAL , LEO BEENHAKKER Pim Ras;Hollandse Hoogte

Hoe zullen directiebijeenkomsten bij Feyenoord de komende maanden verlopen? Technisch directeur Leo Beenhakker verweet zijn drie mededirectieleden gisteren hem „respectloos” en „als een kind” te hebben behandeld. Hij vertrekt na dit seizoen, maar dient zijn aflopende contract uit. Trainer Mario Been is teleurgesteld over het vertrek van de technisch directeur, voor wie hij de afgelopen tijd respect heeft gemist bij Feyenoord. „Dit verdient hij niet. Heel goed dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden.”

De 68-jarige Beenhakker verlaat de gevallen topclub omdat zijn drie mededirectieleden de raad van commissarissen hadden geadviseerd zijn verblijf niet te verlengen. Hij zou niet passen in het vijfjarenplan van algemeen directeur Eric Gudde, vooral wegens zijn leeftijd. „Ze zoeken mensen die voor continuïteit kunnen zorgen”, zei Beenhakker in de Kuip. „Mij is verteld dat ik daarvoor te oud ben. Daarna heb ik besloten de eer aan mezelf te houden. Als dat het werkelijke argument is geweest, kunnen we spreken van een lastminuteprocedure. Ik had liever inhoudelijk gesproken over mijn functioneren in de laatste twee jaar.”

Beenhakker stelde dat de clubleiding niet eerlijk is geweest tegen hem. Naar verluidt ligt de technisch directeur niet goed bij de ‘Vrienden van Feyenoord’, tien Rotterdamse ondernemers die in Feyenoord investeren. „Zeg dan dat ik er misschien een zootje van heb gemaakt, of dat ik weinig vrienden zou hebben bij de Vrienden van Feyenoord. Maar speel open kaart, zeg het gewoon.”

Beenhakker deed zijn betoog in de Kuip op de voor hem bekende toon. Nu eens met een vileine opmerking, dan weer met een kwinkslag probeerde hij de leiding van Feyenoord te kijk te zetten. Uit alles bleek dat de voormalig bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Trinidad en Tobago en Polen en oud-trainer van Real Madrid, Ajax en Feyenoord beledigd was over het voorgenomen besluit zijn contract niet te verlengen.

Een vertrek op basis van zijn leeftijd mag dan niet sterk overkomen, Feyenoord heeft voldoende reden op zoek te gaan naar een nieuwe technisch directeur. Beenhakker werd in februari 2009 binnengehaald als ervaren manager met een breed netwerk en rood-wit bloed. Been beschouwt hij als zijn oogappel. Als iemand diens wankele elftal kon versterken, was het Don Leo, zo leek het bij zijn aantreden.

Beenhakker kende de financiële situatie van Feyenoord, dat een miljoenenschuld heeft en voor elke uitgave boven de 50.000 euro toestemming moet vragen bij de KNVB. Hij wist dat hij op een markt van huurlingen en transfervrije spelers op zoek moest naar „die ene goudvink”.

Met hulp van de Rotterdamse ondernemer Pim Blokland, nu bekend als het gezicht van de Vrienden van Feyenoord die in oktober de schuld van Feyenoord met een investering van 17 miljoen euro terugbrachten tot 26 miljoen euro, wist hij Dani Fernández en Sekou Cissé te strikken. Beide spelers hebben potentieel, maar zijn geveld door hardnekkige blessures.

Beenhakker moest improviseren en haalde – met goedkeuring van de technische staf en scouts – huurlingen als Aleksandar Ignjatovic, Stefan Babovic en Fedor Smolov, die de club roemloos hebben verlaten. Ook Michael Lumb, Ruben Schaken en Adil Auassar hebben geen basisplaats in het veredelde juniorenelftal van Been, dat nu dertiende staat in de eredivisie en vanavond de klassieker tegen Ajax speelt.

Beenhakker uitte zijn onvrede binnen de club, maar stuitte op onbegrip van algemeen directeur Eric Gudde en financieel directeur Onno Jacobs, die waken over de financiële genezing van de club. Met commercieel directeur Mark Koevermans meldden zij hun collega maandag dat ze niet verder wilden met hem. Beenhakker: „Dat heb ik als zeer storend ervaren. De procedure, het tijdspad en de reden deugen niet. Ik heb openheid gemist. Ik heb nu een klotegevoel, maar ik ben professioneel genoeg om dingen te kunnen scheiden.”

Waar Beenhakker besloot met de mededeling dat hij nog niet klaar is in het voetbal, sprak Gudde over de toekomst van Feyenoord, die volgens beide directeuren centraal behoort te staan. „We hebben ons aan de afspraken gehouden in het contract van Leo. We zijn hem zeer erkentelijk, maar de toekomst van de club heeft de doorslag gegeven. We willen een technisch directeur aan ons binden die met ons het vijfjarenplan wil uitvoeren. Leo heeft zelf ook te kennen gegeven dat dit met hem sowieso niet het geval zou zijn.”

    • Michiel Dekker