‘Stem tegen de nazi’s’ Titus Brandsma komt tot leven op Twitter

Beeld van Titus Brandsma op de naar hem vernoemde basisschool in Dordrecht. (Foto NRC / Rien Zilvold)

De katholieke zender RKK Radio 5 heeft vandaag naar eigen zeggen de wereldprimeur waar het gaat om de realtime beleving van geschiedenis via Twitter. Vanaf vanmiddag half vijf twittert @PaterTitus42 dagelijks over zijn gevangenschap en de laatste maanden van zijn veelzijdige leven (wiki).

Wie? Titus Brandsma (1881-1942) dus, de Friese pater en verzetsstrijder die in 1985 zalig verklaard werd door paus Johannes Paulus II. In samenwerking met het Nederlands Carmelitaans Instituut in Boxmeer, worden de komende tijd honderden tweets samengesteld uit tekst en beeld. De periode loopt parallel met de laatste maanden van zijn leven: vanaf het moment dat hij opgepakt werd op 19 januari 1942 tot zijn dood in concentratiekamp Dachau zes maanden later.

    • Bart Hinke