Stakingen openbaar vervoer in grote steden op handen

Foto NRC/Vincent Mentzel

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen zich opmaken voor stakingen in het openbaar vervoer. De plaatselijke vervoersbedrijven zijn bang geen schijn van kans te maken als, zoals het kabinet wil, de diensten worden aanbesteed en niet ‘onderhands’ gegund worden. Het werk wordt vermoedelijk half februari neergelegd. Dat zegt voorzitter van het Amsterdamse GVB Ger Geldhof, meldt persbureau Novum.

Het GVB en collega-vervoersbedrijven HTM en RET zijn boos over het kabinetsplan dat 120 miljoen aan bezuinigd geld moet opbrengen. CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV, willen af van het monopolie van de gemeentelijke vervoersbedrijven. Het kabinet wil de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam dwingen het ov openbaar aan te besteden. Dat is een breuk met de lijn van het vorige kabinet dat, gedwongen door een Kamermeerderheid, de drie grote steden een uitzonderingspositie wilde laten behouden.

‘Minder aanbod openbaar vervoer’
Geldhof denkt dat het openbaar vervoer bij openbare aanbesteding in handen komt van twee grote buitenlandse bedrijven. Volgens hem verdwijnen bovendien honderden banen en wordt het openbaarvervoeraanbod dertig tot veertig procent minder. “Bij een aanbesteding maken we geen schijn van kans,” zegt Geldhof in Het Parool. ”Onze concurrenten zijn internationale bedrijven. Die doen bij de eerste aanbesteding een wat goedkoper bod, dan is het GVB weg, en kunnen ze de volgende keer meer vragen. Het gevolg? Honderden banen verdwijnen, en het Nederlandse ov komt in handen van twee grote buitenlandse bedrijven.”

Vakbond heeft data al in het hoofd
Abvakabo FNV laat weten dat de vakbonden in de drie grote steden woensdag hebben besloten op 14, 15 en 16 februari actie te voeren. “Wat we precies gaan doen staat nog niet helemaal vast, maar er zullen op die dagen in elk geval veertig procent minder trams, bussen en metro’s rijden. Zo hopen we de desastreuze gevolgen van de bezuinigingen voor iedereen zichtbaar te maken”, meldt een woordvoerder.