Opinie

    • Paul Luttikhuis

Staak het bespioneren van ijsberen


De Amerikaanse geheime dienst CIA moet geen zeehondjes of ijsbespioneren, maar terroristen in de gaten houden. Dat standpunt verkondigt de Republikeinse Senator John Barrasso uit Wyoming al sinds de CIA in 2009 besloot een speciale afdeling voor klimaat in te stellen, waar onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen klimaatverandering en nationale veiligheid (lees hier een eerder blogje).

Vorig jaar slaagde Barrosso er niet in met een amendement het klimaatgeld bij de CIA weg te halen. Maar nu lijkt hij alsnog zijn zin te krijgen. Onder druk van de forse Republikeinse verkiezingswinst van vorig jaar dreigt het geld dat de CIA investeert in het Centrum voor klimaat en nationale Veiligheid te worden geschrapt. Ook een aantal Democraten ziet hier wel een kans om te bezuinigen op de begroting van ruim 80 miljard dollar voor de veiligheidsdiensten.

Studenten van Medill, een vermaarde journalistieke opleiding van de Northwestern University, hebben de manier waarop de Amerikaanse inlichtingendiensten omgaan met de veiligheidsrisico’s van klimaatverandering in kaart gebracht. Hun conclusie, gebaseerd op tientallen gesprekken met hoge militairen en andere deskundigen is dat er nogal wat schort aan het beleid (lees ook hier).

Ze schrijven onder andere dat de CIA ook samenwerkt met de National Academy of Sciences:

Ralph Cicerone, […] president of the National Academy of Sciences, leads the work. He said the group was trying to fill scientific holes that could become major problems for policymakers.
‘If some future president calls up the secretary of state or the director of Central Intelligence, and says, ‘Gee, I have this draft treaty on my desk, should I sign it? Can we verify it?’ and one of them were to say to the president, ‘Gee, we never thought of that,’ that’s not an acceptable answer’, Cicerone said.

De CIA heeft steeds benadrukt dat het besluit om klimaatverandering mee te nemen in veiligheidsanalyses niets met politiek te maken heeft. Het gaat er om dat met alle scenario’s rekening moet worden gehouden. De vraag of klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen en/of gewoon een natuurlijk fenomeen, wordt nadrukkelijk buiten beschouwing gelaten. Maar kennelijk proberen de Republikeinen de woorden ‘climate change’ zo veel mogelijk uit het politieke woordenboek te schrappen.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis