Nederland telt zo’n veertig gevallen als Brandon

Een still uit de klokkenluiderbeelden: Brandon zit met een tuigje vast aan een muur.

Nederland telt zo’n veertig gevallen als Brandon - de verstandelijk gehandicapte jongen die gisteravond in het nieuws kwam omdat hij al drie jaar vastgeketend zit in een instelling. De patiënten zijn vaak uren per dag met een band vastgemaakt aan een muur in hun kamer en hebben beperkte bewegingsruimte. Vanmiddag om vier uur is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over gevallen als Brandon.

NRC Handelsblad schrijft vanmiddag dat het Centrum voor Consultatie en Expertise (CEE) dit bevestigt. Dit naar aanleiding van de uitzending van Uitgesproken EO gisteren over de 18-jarige Brandon.

Volgens de IGZ is het gebruik van banden de afgelopen jaren langzaam verminderd. Na 1988 zijn er nieuwe regels en methoden ontwikkeld om zeer moeilijke patiënten in instellingen te handhaven. De IGZ meent dat aan dit soort maatregelen soms niet te ontkomen is. “Er zijn zeldzame gevallen waarbij helaas geen alternatieven zijn”, zegt een woordvoerder.

Bang personeel
Brandon wordt sinds drie jaar dagelijks aan een muur in instelling ‘s Heeren Loo vastgeketend. Dat bleek uit beelden in het programma Uitgesproken EO. De Ermelose instelling voor verstandelijk gehandicapten beweert dat er voor de jongen geen alternatief is. Hij is sinds zijn opname drie jaar geleden nooit meer buiten geweest, maar dat spreekt de instelling tegen. Volgens ‘s Heeren Loo heeft de jongen een complex probleem waarvoor geen andere behandelmethode bestaat. Het personeel zou bang zijn voor zijn onvoorspelbare gedrag. Zijn bewegingsvrijheid zou anderhalve meter zijn.

‘Instelling nalatig’
Tweede Kamerleden maken zich op voor een spoeddebat over de verstandelijk gehandicapte tiener. De PvdA had hierom gevraagd. Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) vindt het “mensonterend” en vraagt een spoeddebat aan over de kwestie. “Ik heb 25 jaar ervaring in de jeugdzorg en nog nooit zoiets gezien.” Volgens Kamerlid Willie Dille (PVV), ook met jarenlange ervaring maar dan in de gehandicaptenzorg, moet ‘s Heeren Loo veel hebben nagelaten. Bijvoorbeeld controleren of Brandon de juiste medicijnen slikt en hem intensief begeleiden. “Ik vind het ongelooflijk, ook de rol van de Inspectie hierin. Dit moet strafbaar gesteld worden. Een instelling moet op zijn handelen aanspreekbaar zijn.” De beelden kwamen via een klokkenluider naar buiten: