Sexy zustertje spelen met de premier

Voor het eerst onderzoekt de Italiaanse justitie de omgang van Silvio Berlusconi met minderjarige prostituees.

De premier probeert de aanklacht te neutraliseren.

Koste wat kost verdedigen zijn getrouwen Silvio Berlusconi dezer dagen. Het Openbaar Ministerie in Milaan verdenkt hem van machtsmisbruik en seksuele omgang met een minderjarige prostituee. Het ene na het andere schandalige detail lekt uit. Iedere andere premier zou er door in verlegenheid worden gebracht. Maar Berlusconi’s medestanders blijven de zaken bezweren: „Er is niets gebeurd! Niets!”, aldus zijn vertrouwelinge Daniela Santanchè, een staatssecretaris.

Ook op de voorpagina van de Berlusconi-gezinde krant Libero prijken de in netkousen gehulde dijen van de Marokkaanse prostituee Ruby. Ze omhullen een ijzeren paal. In de kolommen ernaast nodigt commentator Giampaolo Pansa de premier uit om van zijn rust te gaan genieten. Maar Santanchè vindt dat voorbarig: „Hoe meer jullie Berlusconi als maniak neerzetten, des te meer de mensen hem mogen”, zei ze tegen de pers.

Zo was het inderdaad, nadat twee jaar geleden bekend werd dat Berlusconi vriendschap onderhield met de minderjarige Napolitaanse Noemi Letizia, aanleiding voor de scheiding met zijn vrouw Veronica Lario, die stelde dat haar man ziek is. Zo bleef het zelfs toen de escort Patrizia D’Addario vervolgens een boekje open deed over haar nachten met de premier.

Maar blijft het zo? Niemand weet het. Berlusconi wacht af, terwijl hij justitie beschuldigt van „Gestapo-praktijken”. Het afluisteren van telefoons van mensen die zijn huis bezoeken, is volgens hem een schending van zijn privacy. „Iedereen mag zelf weten wat hij binnen de muren van zijn woning doet”, zo stelde hij in zijn videoboodschap aan de Italianen afgelopen zondag. Die video was een poging de schade te beperken, nu twintig parlementariërs maandag de stukken van het gerechtelijk vooronderzoek mochten inzien. Zij laten de details volgens goed Italiaanse gebruik uitlekken.

Ruby zegt in de afgeluisterde telefoongesprekken dat Berlusconi haar 5 miljoen euro bood om te ontkennen dat hij wist dat ze minderjarig was. „Ik heb vijf miljoen euro gevraagd. In ruil zou ik me opstellen als een gek. En hij stemde in.”

Andere meisjes vertellen dat ze met ontblote borsten dineerden bij de premier. Na middernacht volgden ze hem naar beneden voor ‘Boenga Boenga’-feesten. De danspaal wachtte er. De meisjes droegen onthullende kledij, of ontkleedden zich en lieten zich betasten door hun heer, die door Ruby in een telefoongesprek zelfs Jezus wordt genoemd.

Ze speelden toneelstukjes met de premier. Verkleed als kittige verpleegstertjes verzorgden ze de ‘zieke’, die hen beloonde met sieraden, dure kledij en gratis onderdak in appartementen in de door hem gebouwde wijk Milano 2. Het is allemaal niet bewezen, maar wel te lezen in de Italiaanse kranten.

Het is geen nieuws meer dat Berlusconi houdt van jonge vrouwen. Wel nieuw is dat er nu vanwege deze voorliefde een gerechtelijk onderzoek loopt. Hij zou zijn macht hebben misbruikt om een van hen vrij te krijgen na haar arrestatie. Hij zou in ruil voor giften seksuele diensten van de toen minderjarige Ruby hebben ontvangen. Minderjarige prostitutie is verboden, ook voor een premier.

Of Berlusconi en zijn advocaten ook deze aanklachten – net als vele andere – zullen weten te neutraliseren, zal de komende maanden blijken. Of hij de politieke repercussies ervan zal weten te controleren is een kwestie van weken. Voor nu wacht Berlusconi af. Eerder deze week dineerde hij, alsof er niets is gebeurd, met ondernemers. Hij zong weer een van zijn Franse chansons.

Pas met betrouwbare opiniepeilingen en de definitieve aanklacht door justitie in handen, zal hij een besluit nemen. Óf het oordeel over zijn persoon voorleggen aan de rechters die hij niet vertrouwt, óf aan het soevereine volk, dat hem tot nu toe bij verkiezingen zelden teleurstelde.

    • Bas Mesters