Seizoensgroenten zijn heus niet zo duur

In reactie op het interview met arts Steven van de Vijver (Opinie &Debat, 8 januari) het volgende. De overheid moet kansarmen beschermen tegen welvaartsziekten, maar hoe kan dat zonder te betuttelen? Wat echt effectief kan zijn, is betere voorlichting op verpakkingen van fabrieksvoedsel. De ingrediënten staan daar nu wel op, maar het zou beter kunnen, door grotere letters, eenvoudigere taal en duidelijke voorlichting over de percentages zetmeel, suiker en vet. Desnoods kan met kleurenstickers worden aangegeven in welke mate het voedsel obesitas bevordert, met een tekst die er niet om liegt, zoals ook gebeurt op pakjes sigaretten.

Verder zou nog meer informatie kunnen worden gegeven over de noodzaak om verse groente te eten. Verse groente is niet duur, zoals Van de Vijver denkt. Groenten van het seizoen, nu bijvoorbeeld prei, kool, witlof en peen, zijn verrassend goedkoop, in verhouding tot prefabvoedsel. Wel is de bereiding veel bewerkelijker.

Kansarmen – en lang niet altijd zij – hebben hulp nodig om de juiste keuze te maken. Het is prachtig dat Van de Vijver die hulp biedt.

Corrie van der Zee-Spijkers

Ruinen

    • Corrie van der Zee-Spijkers Ruinen