Scheidsrechter blijft geschorst na omkoping

Een scheidsrechter die zich liet omkopen, is geschorst voor het leven.

De Oekraïense scheidsrechter Oleg Orekhov blijft levenslang geschorst wegens zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Sporttribunaal CAS verwierp gisteren Orekhovs beroep tegen de schorsing, die hem is opgelegd door de Europese voetbalbond UEFA.

Volgens het CAS had de scheidsrechter, „herhaaldelijken contacten” met een bende die zich bezig hield met het beïnvloeden van wedstrijden om er via illegale sportweddenschappen geld mee te verdienen.

De zaak tegen Orekhov draait rond bewijs dat is gevonden door de Duitse politie. Het Openbaar Ministerie in Bochum onderzoekt momenteel een bende die 270 wedstrijden in heel Europa zou hebben beïnvloed. Het Duitse Openbaar Ministerie schat de gokinzet van de gemanipuleerde wedstrijden op 12 miljoen euro en de winst ervan op 7,5 miljoen euro.

Orekhov zou ongeveer 50.000 euro hebben gekregen om in november 2009 het duel tussen FC Basel en CSKA Sofia in de Europa League te manipuleren. Basel won het duel met 3-1. Orekhov gaf de Zwitserse club in de eerste helft een strafschop.

Een van de bendeleden die in Bochum terechtstaan, gaf vorige maand toe dat hij Orekhov voor het duel had gesproken. Hij zei verder dat hij aan weddenschappen op het duel tussen FC Basel en CSKA Sofia 150.000 euro had verdiend.

Orekhov is de tweede internationale scheidsrechter die door de UEFA voor het leven is geschorst naar aanleiding van het onderzoek in Bochum. De Bosniër Novo Panic zou steekpenningen hebben aangenomen om een duel tussen de jeugdteams (onder 21 jaar) van Zwitserland en Georgië te beïnvloeden. Ook wordt hij in verband gebracht met pogingen om een WK-kwalificatiewedstrijd tussen Liechtenstein en Finland te ‘fixen’. (AP)