Safina druipt af met een 'double bagel'

Kim Clijsters versloeg in de eerste ronde Dinara Safina met twee keer 6-0.

De Russin verdwijnt voor het eerst sinds 2002 uit de tophonderd.

A double bagel. Zo heet de ultieme vernedering in het tennis. Kim Clijsters rekende gisteren in de eerste ronde van de Australian Open met 6-0 en 6-0 af met Dinara Safina. De twee nullen worden plagerig bagels genoemd. „Het ging inderdaad veel sneller en gemakkelijker dan ik vooraf had verwacht”, zei de Vlaamse na afloop voor de camera’s van het Belgische Sporza „Dinara was vroeger enorm fit, maar speelt nu niet meer met dezelfde kracht.”

Safina, de voormalige nummer één van de wereldranglijst, had zichtbaar moeite haar tranen te bedwingen en droop af. De Russische mocht zich in 2009 nog een tijdje de beste van de wereld noemen, maar ze liet het twee jaar geleden in belangrijke duels ook vaak mentaal afweten. Safina werd dit jaar op weg naar de Australian Open al met 6-0 en 6-1 vernederd door Marion Bartoli.

De bekendste double bagel in het vrouwentennis moest Natalia Zvereva incasseren in de finale van Roland Garros in 1988 tegen Steffi Graf. Het is niet de eerste keer dat Clijsters zich zonder een game te verliezen in Melbourne plaatst voor de tweede ronde. Vier jaar geleden versloeg ze de Russische Vasilisa Bardina met 6-0 en 6-0. In 2010 ontsnapte Clijsters zelf ternauwernood aan een double bagel toen ze op de Australian Open met 6-0 en 6-1 verloor van Nadia Petrova. De Vlaamse had vorig jaar geen verklaring voor de grootste nederlaag uit haar carrière. Ze hield het op een „black-out” en sprak de wens uit dat het een incident zou zijn.

Clijsters bereidde zich de afgelopen dagen intensief voor op het duel met Safina, die ze vooraf bestempelde als „een lastige loting”. Maar dat laatste bleek niet het geval. Safina was geen schim van de speelster die ze ooit was. De huidige nummer 75 van de wereldranglijst speelde vanaf de eerste slagenwisseling verkrampt en had niets in te brengen tegen het spel van Clijsters. In twintig minuten tijd greep Kimmeke de eerste set. Het publiek in Australië ging uit medelijden achter Safina staan, die twee jaar geleden nog in de finale van de Australian Open stond.

Ook in de tweede set was Safina kansloos. Pas aan het slot van de partij liet ze met een paar rechtdoor geslagen backhands iets van haar oude glorie zien. Het mocht niet baten. Clijsters toonde geen mededogen en bleef haar tegenstander tot het laatste punt bestrijden met harde groundstrokes. Na 44 minuten kon ze de gebroken Safina de hand schudden. „Ik leefde met haar mee”, stelde Clijsters. „Als ze niet tegen mij speelt, ben ik voor haar want ik wil dat ze terugkomt. Maar ik geef haar niet uit sympathie een game.”

Na de vernedering tegen Clijsters zal Safina voor het eerst sinds 2002 uit de top-100 verdwijnen. „Natuurlijk doet het pijn”, verzuchtte Safina bij de persconferentie. „Ik moet eerst weten waarom het mis gaat. Daarna kan ik aan mijn fouten werken.”

De 6-0 en 6-0 van Clijsters stond in groot contrast met de verrassende zege van de Russische Ekatarina Makarova op de Servische Ana Ivanovic in een marathonpartij van bijna drie uur: 3-6, 6-4 en 10-8. Safina kende vorig jaar ook al een teleurstellende opening van het seizoen. De jongere zus van oud-tennisser Marat Safin, die eind 2009 stopte, moest destijds in de vierde ronde met een rugblessure opgeven. Ze stond drie maanden langs de kant en won sinds haar terugkeer slechts negen partijen.

Thuisspeler Lleyton Hewitt werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. David Nalbandian versloeg de Australiër in vijf sets: 3-6, 6-4, 3-6, 7-6 (1), 9-7. De Argentijn stond zowel met 1-0 als met 2-1 achter in sets, maar wist zich beide keren terug te knokken. De vierde set pakte hij door de de tiebreak met 7-1 te winnen. In de vijfde set kwam Hewitt 5-3 achter, maar weerde zich kranig. Hij brak terug op het moment dat Nalbandian voor de wedstrijd serveerde en hield twee keer zijn eigen service, waardoor hij met 6-5 aan de leiding kwam. Hij kreeg zelfs twee matchpoints. Maar Nalbandian pakte de game en brak op 7-7 zelf door de service van Hewitt, waarna hij de partij uitserveerde.

Rafael Nadal en Andy Murray hoefden zich gisteren nauwelijks in te spannen om de tweede ronde te bereiken. Nummer één van de wereld Nadal stond met 6-0, 5-0 voor toen zijn tegenstander Marcos Daniel opgaf. De opponent van Murray, Karol Beck, gooide bij een 3-6, 1-6, 2-4 achterstand de handdoek in de ring.

    • Koen Greven