Rosenthal: geen druk op Bos via VS

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) ontkent dat een topambtenaar in 2009 bij de VS heeft bepleit vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos onder druk te zetten ten tijde van de discussie over de verlenging van de missie in Uruzgan. De minister zei dat in het programma Nieuwsuur.

Hij voegde eraan toe dat er „dus ook tegelijk geen sprake is van een instructie van de kant van de minister van Buitenlandse Zaken in de richting van de ambtenaar”.

Volgens een Amerikaans ambtsbericht, dat zaterdag uitlekte, heeft Pieter de Gooijer, directeur-generaal politieke zaken op Buitenlandse Zaken, tegen de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, gezegd „[de Amerikaanse] minister van Financiën Geithner te vragen of hij Bos wilde zeggen dat Nederland zonder een bijdrage in Afghanistan geen zetel in de G20 zou hebben”.

In de Tweede Kamer reageerde vooral het Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) fel op de mogelijke handelwijze van de ambtenaar. De PvdA kan „zeer gerust zijn”, zei Rosenthal gisteravond. „En ik ga ervan uit dat dit ook geldt voor de heer Timmermans die deze zaak heeft aangebonden.” Op verzoek van de Kamer schrijft Rosenthal nog een brief over de kwestie. Timmermans wil die afwachten. Daarna bepalen PvdA en andere fracties of er nog een debat komt.

Volgens een ambtsbericht uit juli 2008 zou een andere topambtenaar tegenover de Amerikanen hebben gesuggereerd de Afrikaanse rebellenleider Joseph Kony te vermoorden. Letterlijk zou hij hebben gezegd dat het het beste was „een prijs” op zijn hoofd te zetten. Ook hier volgde een ontkenning van Rosenthal. Hij zei dat er van „een voorstel om Kony door de Amerikanen te laten vermoorden” geen sprake is geweest.

Minister staat pal voor ambtenaar: Twee