Roken is het verschil

Vooral roken en drinken bepalen het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen en dat verschil wordt binnen Europa voor 40 tot 60 procent bepaald door roken. De ziekten die door roken ontstaan, treffen vooral mannen doordat die meer roken. Ziekten die ontstaan door alcoholgebruik verklaren nog eens 10 tot 20 procent van de kloof tussen levenverwachting van mannen en vrouwen. Er is tegenwoordig veel aandacht voor verschil in medische behandeling tussen mannen en vrouwen, met verschillen in sterfte als gevolg, schrijven Britse epidemiologen in een deze week verschenen artikel in het tijdschrift Tobacco Control. Vrouwen gaan bijvoorbeeld vaker naar de dokter, wat hen misschien zou beschermen. Vaak wordt vergeten, schrijven de onderzoekers, dat roken en alcohol nog steeds het grootste deel van het sterfteverschil veroorzaken: 50 tot 80 procent, oplopend van West- naar Oost-Europa. Voor Nederland komen de onderzoekers op ruim 60 procent: roken bepaalt de helft van het leeftijdsverschil en alcohol 12 procent. In Nederland stierven mannen in 2008 gemiddeld bijna vier jaar eerder dan vrouwen. In 1990 was het verschil nog ruim een jaar groter. De verklaring is dat vrouwen sinds de jaren zeventig meer zijn gaan roken en drinken. (NRC)