Rentetarief onbekend bij Nederlandse spaarder

Spaarders zijn zeer slecht geïnformeerd over hun spaarrekening, blijkt uit onderzoek.

De Nederlandse spaarder weet vaak niet hoeveel rente hij krijgt op zijn spaarrekening. Diezelfde spaarder verwacht een rente te ontvangen die veel hoger ligt dan het percentage dat banken momenteel betalen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Friesland Bank dat gisteren werd gepubliceerd. De gemiddelde spaarder wil direct kunnen beschikken over zijn spaargeld en verwacht een minimumrente van 3,4 procent.

De spaarrente op een rekening zonder beperkende voorwaarden ligt echter meestal tussen de 2 en 3 procent. De rente is de afgelopen jaren gedaald. Internationaal werd de rentevoet door centrale banken omlaag getrokken in een poging de economie weer op gang te trekken. De rente is het laagst op rekeningen waar het spaargeld vrij opneembaar is, zo blijkt uit gegevens van de financiële vergelijkingssite Independer.nl.

Spaargeld wordt door respondenten nog altijd gezien als een financiële buffer voor slechtere tijden, zo blijkt uit het onderzoek. Het kan dan gaan om een tegenvallend pensioen, de kans op werkloosheid of een stijging van de woonlasten. Verder wordt er vooral gespaard voor vakanties, de aanschaf van dure goederen en voor de kinderen.

Van de ruim duizend spaarders (met een tegoed van minimaal 5.000 euro) bleek 31 procent helemaal niet te weten welk rentepercentage zij ontvangen. Ruim driekwart van de mensen die meewerkten aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Mediaxplain Research, stelde dat de rente op een spaartegoed moet stijgen als het spaargeld langer bij een bank staat.

De economische recessie lijkt weinig invloed gehad te hebben gehad op het spaargeld. Ongeveer de helft van de ondervraagden zei dat hun spaartegoed op vrijwel hetzelfde niveau is gebleven. (NRC)