Rechter in Haïti bekijkt aanklacht Duvalier

Een onderzoeksrechter in Haïti gaat bepalen of de verdreven oud-president Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier wordt vervolgd wegens misdaden tijdens zijn bewind (1971-1986). Duvalier is formeel aangeklaagd wegens corruptie, diefstal, verduistering van staatsgelden en andere misdaden, maakte openbaar aanklager Aristidas Auguste gisteren bekend.

Duvalier (59) werd gisteren door de politie aangehouden en enige uren verhoord door rechters. Hij werd later op de dag vrijgelaten en onder politie-escorte naar zijn hotel teruggebracht. De oud-president mag het land niet verlaten zolang het justitiële onderzoek duurt. Het inschatten of er genoeg bewijs is voor een strafzaak kan een periode van drie maanden beslaan, volgens Duvaliers advocaat Gervais Charles.

Duvalier arriveerde zondag onverwachts op het vliegveld van Port-au-Prince na 25 jaar ballingschap in Frankrijk. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen en miljoenenfraude tijdens zijn bewind. Waarom Duvalier naar Haïti is teruggekeerd, heeft hij niet bekendgemaakt. Zijn rentree komt op een gevoelig moment, na de omstreden en onbesliste eerste ronde van de presidentsverkiezingen van november.

Functionarissen van de Provisorische Verkiezingsraad maakten gisteravond bekend dat zij niet gebonden zijn aan het advies van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om regeringskandidaat Jules Célestin uit te sluiten van de tweede ronde. Na een hertelling van de stemmen concludeerde de OAS eerder dat er was gefraudeerd. Niet Célestin, maar presidentskandidaat en zanger Micky Martelly zou het in de beslissende ronde moeten opnemen tegen favoriet Mirlande Manigat, aldus de OAS. Volgens de officiële uitslag zou Martelly met minder dan één procent van de stemmen van Célestin hebben verloren.

Duvaliers echtgenote Veronica Roy zei maandag dat hij rekening had gehouden met een driedaags bezoek. Mocht Duvalier eventueel worden uitgewezen, dan zal hij daar gehoor aan geven, zei zijn advocaat Charles gisteren. „Op dit moment beschikt hij niet eens over een paspoort.”

Mensenrechtenorganisaties hadden maandag opgeroepen tot arrestatie van Duvalier en reageerden gisteren verheugd. Tientallen aanhangers van de oud-president, die geen grote aanhang heeft in Haïti, protesteerden voor het kantoor van de openbaar aanklager en blokkeerden een weg. (AP, AFP)