Premier Vietnam blijft de sterkste

De Vietnamese premier Nguyen Tan Dung, de machtigste man van het land, blijft aan ondanks pogingen van een rivaal hem te onttronen. De 61-jarige oud-militair werd gisteren op het partijcongres herkozen in het Politbureau. Hij wordt gezien als ambitieus en hervormingsgezind.

Dung overleefde in de aanloop naar het congres een politieke aanval vanuit de factie van zijn rivaal Truong Tan Sang. Hij kreeg de schuld van het bijna-failliet van scheepsbouwconglomeraat en staatsbedrijf Vinashin, dat 4 miljard dollar aan schulden had en waarvan de redding nu drukt op de staatskas. Ook zou hij steun geven aan een Chinees bauxietproject, dat veel Vietnamezen zien als een met milieurisico’s beladen uitverkoop van natuurlijke rijkdommen aan het grote buurland.

„De consensus is dat Dung het vrij goed heeft gedaan. Het land is beter af dan vijf jaar geleden”, zegt Frederick Burke, die advocatenkantoor Baker & McKenzie in Vietnam leidt en vaak de regering adviseert. Mogelijk als compromis, wordt Sang president. Hij wordt gezien als open en pragmatisch, en was eerder de hoogste baas van zakenstad Ho Chi Minh Stad. Als tegenwicht aan deze twee hervormers uit het marktgerichte Zuiden, is Nguyen Phu Trong verkozen tot secretaris-generaal van de Communistische Partij. Hij is een traditionele partijbons uit het communistischer Noorden.

Dit triumviraat zal zich moeten buigen over economische problemen als inflatie, corruptie en het efficiënter maken van de talloze staatsbedrijven.

Het blijft gissen naar hun beleid. De enige aanwijzingen dat de leiders de problemen van Vietnam nu wél zullen aanpakken, was de uitgebreide zelfkritiek. Die was nieuw, en volgens Burke overgewaaid uit China. „Kwaliteit, efficiency en onze concurrentiepositie blijven laag”, zei vertrekkend partijvoorzitter Nong Duc Manh.