Poliep op stemband dwarsboomt internationale opmars Emerald

Zaterdag won zangeres Caro Emerald nog de prestigieuze Popprijs. Een dag later kreeg ze te horen dat ze in elk geval tot mei niet mag zingen wegens een poliep op haar stembanden. Dat bleek zondag tijdens een onderzoek bij de kno-arts. Alle optredens voor de komende maanden zijn afgezegd om te herstellen. Ook de internationale release van haar hit A Night Like This wordt met enige maanden uitgesteld, meldt haar management.

„Er bevindt zich op de rechter stemband een forse poliep”, heeft Emeralds behandelend kno-arts J.J. van Twisk van het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis vastgesteld. Een poliep op de stembanden is voor vocalisten een forse streep door de rekening. Eerder ondergingen Nederlandse sterren als Frans Bauer, Jan Smit en Guus Meeuwis operaties en behandelingen in het Ikazia Ziekenhuis, waardoor ze langdurig waren uitgeschakeld. Hun verdriet – tranen bij Bauer – was op tv te volgen.

Poliepen zijn verdikkingen op de stembanden, die ontstaan door overbelasting. Ze worden ook wel ‘zangknobbeltjes’ genoemd. „De zangstem is een kwetsbaar instrument”, legt Jan Rombout, kno-arts in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes uit. „Een poliep kan ontstaan door een verkeerde zangtechniek, maar ook door een verkoudheid of stress. Mensen die veel in de auto telefoneren, kunnen er ook last van krijgen als ze te hard praten. De stembanden raken dan geïrriteerd en moeten rust krijgen”, zegt Rombout. „Je hoort het vaak aan de heesheid van de stem.” Hij vergelijkt het met een tenniselleboog. „Het is een beroepsgerelateerde aandoening.”

Caro Emerald merkte zaterdag zelf al dat haar stem rust nodig had. Hees was ze niet, maar ze voelde, vertelde ze gisteren bij televisieprogramma De Wereld Draait Door, wel dat ze steeds meer moeite had met zingen. „Je kunt door de heesheid heen zingen”, legt KNO-arts Rombout uit. „Dan moet je wel meer kracht zetten.”

De poliep die Caro Emerald op haar stemband heeft, is te groot om met alleen stemrust en logopedie te laten verdwijnen, zegt haar behandelend arts Van Twisk. „De enige reële optie is stembandchirurgie.”

Na zo’n operatie mag een patiënt in de regel twee weken niet praten – laat staan zingen. Daarna moet een patiënt met behulp van een logopedist of zangpedagoog leren de stem weer goed te gebruiken.

Het management van de zangeres vindt het „vreselijk voor Caro dat ze haar stem zo lang niet mag gebruiken”. „Aan de andere kant worden we nu gedwongen om rust te nemen. We zijn al bijna twee jaar non-stop aan het werk.” Voor de opbouw van Emeralds carrière in het buitenland hoeft de rustpauze geen verstrekkende gevolgen te hebben, verwacht het management. „Behalve dat het iets langer gaat duren.”