Pain!

Een Tunesische demonstrant richt zijn brood dreigend naar een groep politieagenten. De oproerpolitie rukte gisteren uit tijdens een protestdemonstratie tegen de nieuwe interim-regering waarin nagenoeg dezelfde ministers zitten als onder de verdreven president Ben Ali. „We kunnen op water en brood leven, maar niet met de RCD”, riepen de demonstranten. De actievoerders houden de regeringspartij RCD verantwoordelijk voor de stijgende prijzen voor basisvoedsel als graan en melk. Arabische leiders van autoritaire regimes houden traditiegetrouw de voedselprijzen laag in ruil voor politieke rust. Maar vanwege de stijgende prijzen op de wereldmarkt, zag president Ben Ali zich begin dit jaar genoodzaakt de prijzen voor basisvoedsel met een kwart te verhogen. In combinatie met de hoge werkeloosheid en corruptie zorgde dit voor een spon tane opstand onder de Tunesische burgers. Vanwege de aanhoudende rellen ontvluchtte Ben Ali vrijdag het land. Lees meer over de situatie in Tunesië op pagina’s 6 en 7