Paarden maken mensen goed

Among Horses and Men. Regie: Marjoleine Boonstra. In: 5 bioscopen.***

Fotograaf en filmmaker Marjoleine Boonstra bracht drie maanden tussen paarden en mannen door in de staat Nevada. Niet zomaar paarden en mannen, maar wilde paarden en ruwe kerels. De mannen die ze portretteert, maken deel uit van een speciaal programma waarin gevangenen voor hun terugkeer naar de maatschappij wilde paarden temmen en trainen.

Ze worden begeleid door Hank, iemand die gelooft dat het werken met paarden een heilzame en kalmerende invloed heeft op de gedetineerden. Door wilde paarden te temmen in het Wild Horse Program kalmeren deze gevaarlijke en ruige mannen zelf ook. Een van de mannen zegt dat paarden hem veel over hemzelf hebben geleerd. Hank verwoordt het zo: „Horses produce good people.”

Boonstra laat een aantal gevangenen vertellen over hun criminele achtergrond. Door ze soms rechtstreeks in de camera te laten kijken, verdwijnt hun stoerheid en komt hun kwetsbare kant naar voren. In een brief van een kind aan haar al lang opgesloten vader staat de hartverscheurende vraag: „Who are you, daddy? Why are you in prison?”

Deze in hun cel opgenomen interviews wisselt ze af met sfeervolle omgevingsshots. Het Nevada Correctional Centre wordt omgeven door besneeuwde bergen, een fraai decor dat de vrijheid symboliseert. Wat de gevangenen leren, is geduld, niet alleen met de paarden, maar ook met zichzelf. Eentje merkt op dat het werken met paarden hem veel rustiger maakte. Among Horses and Men heeft eenzelfde weldadige kalmte.

    • André Waardenburg