Oud-dictator 'Baby Doc' opgepakt in hotel Haïti

Het is niet duidelijk of Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier wordt vervolgd.

De politie in Haïti heeft gisteren oud-dictator Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier meegenomen uit zijn hotel in hoofdstad Port-au-Prince. De politie weigerde te zeggen of Duvalier is opgepakt voor misdaden onder zijn brute regime (1971-1986). Ook is niet bekend of hij vervolgd zal worden. De oud-dictator werd door de politie meegenomen naar een rechtbank. Eerder op de dag sprak Duvalier met Haïtiaanse juristen. Afgelopen zondag arriveerde Duvalier onverwachts op het vliegveld van Port-au-Prince na een verblijf van 25 jaar in Frankrijk. Hij volgde zijn vader François ‘Papa Doc’ Duvalier in 1971 op negentienjarige leeftijd op als ‘president voor het leven’. Duvaliers Tontons Macoutes, gevreesde milities die zijn vernoemd naar een Haïtiaanse boeman, worden verantwoordelijk gehouden voor de marteling van en moord op duizenden Haïtianen. Na wekenlange protesten moest Duvalier in 1986 zijn geboorteland ontvluchten. (AP, BBC)