Ook zonder Jobs kan Apple nog wel voort

Topman Steve Jobs heeft Apple in topconditie achtergelaten, ook al zijn de zorgen van beleggers over zijn opvolging en gezondheidstoestand terecht. Maar zijn terugtreden valt samen met een verbluffende serie resultaten, die voorspellen dat Apple een goed jaar tegemoet gaat.

Bijna ieder cijfer over het laatste kwartaal was duizelingwekkend. De omzet steeg 71 procent en de winst 78 procent. Het concern heeft 16,2 miljoen iPhones verkocht en 7,3 miljoen iPads - veel méér dan analisten hadden verwacht. Het kastegoed van Apple bedraagt nu bijna 60 miljard dollar. En Apple, dat berucht is om zijn conservatieve voorspellingen, heeft gezegd dat de verwachtingen van Wall Street ten aanzien van de omzet en de winst over het komende kwartaal te laag waren.

Niets van dit alles zal de speculaties over de gezondheidstoestand van Jobs doen afnemen. Zijn vervanger Tim Cook heeft de twee keer dat hij de afgelopen zeven jaar het roer van zijn baas heeft moeten overnemen laten zien dat hij Apple efficiënt kan besturen. Maar of de teams van het concern zonder de inbreng en het inzicht van Jobs nieuwe gadgets kunnen ontwerpen, die net zo begerenswaardig zijn als de iPod, de iPhone en de iPad, is een andere vraag.

Zoals het er nu uitziet moet Apple diverse kwartalen kunnen blijven groeien. Apple heeft terreinwinst geboekt op de computermarkt, maar heeft nog steeds minder dan 5 procent van de mondiale markt in handen. De penetratie van de smartphone in de VS zal dit jaar naar verwachting verdubbelen En zelfs nu de toestellen, die op het concurrerende besturingssysteem Android van Google draaien, aan een inhaalslag bezig zijn, is de groei van deze markt goed nieuws voor de iPhone.

Ook de iPad wint snel aan populariteit. Rond de 80 procent van de grootste Amerikaanse bedrijven testen of gebruiken de tabletcomputer, volgens Apple. Met of zonder Jobs vertoont Apple nog geen tekenen van een groeivertraging.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran