Nieuwe stresstest voor Europese banken

De test wordt wel een stuk strenger dan de vorige.

Er komt een nieuwe test voor Europese banken, waarin liquiditeit en landenrisico scherper worden getoetst. Dat hebben de ministers van Financiën gisteren besloten.

Dezelfde 91 banken die vorig jaar getest werden, zullen opnieuw worden onderzocht. Ditmaal wordt de test strenger. De banken moeten namelijk ook kunnen laten zien dat ze bij tegenvallers genoeg geld in kas hebben.

Hiermee wordt de kans kleiner dat probleembanken de test doorstaan, zoals twee Ierse probleembanken vorig jaar. De exacte criteria worden in mei verder uitgewerkt.

Eerder deze week gingen de EU-ministers van Financiën na hun reguliere vergadering uiteen zonder een beslissing te hebben genomen over de uitbreiding van het noodfonds voor de euro, dat nu 440 miljard euro bedraagt. Minister De Jager zei na afloop bereid te zijn de Nederlandse bijdrage van op dit moment bijna 26 miljard euro aan het fonds te verhogen. (NRC)