Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Versoepeling rookverbod gaat PVV niet ver genoeg

De PVV heeft vanmiddag in een spoeddebat met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gezegd dat de versoepeling van het rookverbod niet ver genoeg gaat. Het verbod moet worden afgeschaft, vindt de partij. Althans, voor cafés die hetzij kleiner dan zeventig vierkante meter zijn, hetzij geen personeel in dienst hebben. Het kabinet vindt dat cafés aan beide criteria moeten voldoen.

De PVV gaat nu ‘in beraad’ over de vraag of de partij de versoepeling van het rookverbod nog wel steunt. Zonder steun van de PVV is er geen meerderheid voor. Behalve de regeringspartijen VVD en CDA steunt alleen de SP de maatregel. Politiek-verslaggever Antoinette Reerink van NRC handelsblad laat weten dat de oppositie zwaar teleurgesteld is in de versoepeling van het rookverbod.

Schippers wil wel de boete verhogen voor cafés die illegaal de asbak weer neerzetten, belt Reerink door naar de redactie. De boete is nu 300 euro, oplopend naar 2400 euro. Volgens Reerink gaat Schippers kijken met hoeveel dit omhoog kan. Ook wil de minister dat alle schoolpleinen rookvrij worden om kinderen tegen roken te beschermen. Nu is 1 op de 3 schoolpleinen rookvrij: een verdubbeling ten opzichte van 2006.

Overtreders nog steeds niet voor de rechter
Eerder vandaag schreef de minister dat horecagelegenheden die het rookverbod overtreden niet voor de rechter zullen worden gedaagd, ook al hebben overtredingen bij herhaling plaats. De minister claimde wel dat ze “intensief” wil handhaven. Met name op die plaatsen “waar het rookverbod het minst goed wordt nageleefd (cafés en discotheken).” In de helft van alle cafés en discotheken werd najaar 2010 namelijk gerookt, aldus Schippers. En bij 1079 bedrijven hebben inspecteurs al “2 of meer” boeterapporten opgemaakt.

Gevraagd door CDA-Kamerlid Sabine Uitslag waarom er dan nooit eens een bedrijf dat bij herhaling het verbod negeert voor de rechter wordt gedaagd, schrijft de minister:

“Het inzetten van het strafrechtelijk traject is zowel qua capaciteit als qua kosten een zeer intensief traject, dat ook weerstand bij de sector oproept. Door het arbeidsintensieve karakter van dit traject, zal het aantal inspecties dat de nVWA op de risicozones kan uitvoeren, bovendien drastisch verminderen. Ik zie het inzetten van het strafrecht daarom nu niet als de beste manier om de komende tijd intensief op de risicozones te gaan handhaven.”

Voor kleine cafés zonder personeel heeft de huidige regering het rookverbod al opgeheven.