Levend prentenboek vol kleur en plezier

opera

Het Sluwe Vosje

door De Ned. Opera, Ned. Philh. Orkest, kinderkoor De Kickers o.l.v. Lawrence Renes. T/m 6/2. www. dno.nl****

Als het bladeren in een levend prentenboek, zó is Janáceks opera Het Sluwe Vosje bij De Nederlandse Opera. De hartveroverende productie van Richard Jones uit 2006 wordt herhaald met goeddeels dezelfde voortreffelijke cast. Het golvende landschap wordt bevolkt door kleurige insecten, paarden, kippen, varkens, vossen, een das, tal van andere dieren en mensen.

Het is kinderlijk plezier voor volwassenen, met een serieuze, spirituele boodschap. Dieren en mensen zijn gelijkwaardig en gelijkaardig. Het door de boswachter jong gevangen Sluwe Vosje zegt tegen haar man Goudpels dat ze is opgevoed als mens. Mensen bejagen en eten dieren, zoals dieren ook andere dieren opeten.

Als het dartele Sluwe Vosje – een prachtige rol van Rosemary Joshua – is geschoten, wordt haar staart het mofje van de bruid van de stroper. De boswachter, (Dale Duesing) eindigt als een modderig varken en ziet alweer een jong vosje. De cyclus van leven en dood begint opnieuw.

Het mooie van Het Sluwe Vosje is dat Janácek verhaal en muziek tot een natuurlijke eenheid vormt. Dirigent Lawrence Renes geeft daaraan met het Nederlands Philharmonisch Orkest epaterend gestalte.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen