Lekkende ex-bankier krijgt boete van Zwitserse rechter

Swiss banker Rudolf Elmer, who allegedly stole client data after being fired from his job at the Cayman Islands branch of Julius Baer, is surrounded by media as arrives at a Zurich District Court to face charges of coercion and breaking Switzerland's strict bank secrecy laws, in Zurich, Switzerland, Wednesday, Jan. 19, 2011. Zurich prosecutors allege that Rudolf Elmer stole client data after being fired from his job at the Cayman Islands branch of Julius Baer, and then tried to extort money from the Swiss-based bank and its senior executives. (AP Photo/Keystone, Walter Bieri) Ex-bankier Rudolf Elmer arriveert bij de rechtbank in Zürich waar hij tot een geldboete is veroordeeld voor het lekken van bankgegevens aan WikiLeaks (FOTO: AP Photo/Keystone, Walter Bieri)

Rudolf Elmer, de voormalige Zwitserse bankier die maandag voor de tweede keer gegevens van rijke belastingontduikers doorspeelde aan WikiLeaks is vandaag veroordeeld voor het schenden van het Zwitserse bankgeheim. Hij moet een boete betalen van zesduizend euro voor het lekken van geheime gegevens van klanten aan WikiLeaks in 2007.

Elmer gaf de klokkenluidersorganisatie maandag de namen en financiële gegevens van tweeduizend rekeninghouders – “multimiljonairs, zakenlieden, artiesten en zeker veertig politici” – uit landen als de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. “De documenten tonen wie zich achter het bankgeheim verschuilen, mogelijkerwijs om belasting te ontduiken”, onthulde hij in een interview met de Zwitserse krant Der Sonntag.

Het was de tweede keer dat Elmer een dergelijke lijst aan WikiLeaks overhandigde. Hij kwam tot zijn daad nadat hij jaren geleden werd ontslagen door zijn voormalige werkgever Julius Bär. Elmer was vroeger topman bij de bank op de Kaaiman Eilanden.

Elmer probeerde na zijn ontslag zijn oude werkgever af te persen en speelde informatie over rijke buitenlandse klanten van de bank door naar de belastingautoriteiten, de media en Wikileaks. De gegevens die hij maandag aan WikiLeaks overhandigde verschijnen niet direct online. WikiLeaks zal deze “pas publiceren als het werkelijk om belastingontduiking gaat”, verzekerde Elmer.

    • Hans Klis