Kort Nieuws Kunst

Nieuwe roman over Sherlock Holmes

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 19 jan. Anthony Horowitz schrijft voor het eerst in bijna een eeuw een nieuwe, vijfde roman over de legendarische speurneus Sherlock Holmes. Dat hebben de erven van zijn schepper, Sir Arthur Conan Dolye (1859-1930), die vier romans en een groot aantal korte verhalen over Holmes en zijn assistent dr. Watson schreef, besloten. Uitgever Orion Books maakte bekend dat Horowitz, een gerenommeerd tv-scenarist en schrijver van onder meer de spannende jeugdboekenserie over Alex Rider, ‘een eersteklas’ Holmes gaat creëren voor een modern publiek, maar in de stijl van Doyle. De details worden geheim gehouden tot de verschijning in september. Na het overlijden van Doyle hebben zijn zoon Adrian en ook talloze andere auteurs, toneelschrijvers en filmmakers, gepoogd het pijprokende personage nieuw leven in te blazen.

Muziekpromotor Don Kirshner dood

Rotterdam, 19 jan. De Amerikaanse muziekpromotor Don Kirshner is maandag in een ziekenhuis in Florida op 76-jarige leeftijd overleden. Kirshner werd door Time Magazine ooit omschreven als ‘The man with the Golden Ear’. De liedjesschrijver en -uitgever gaf bekendheid aan artiesten als Billy Joel, The Police en Neil Diamond. Ook Bobby Darin, Carol King en Kansas hebben veel aan de promotor en producer te danken. Daarnaast verzorgde Kirshner liedjes voor onder meer The Monkees en The Archies. Zijn televisieprogramma Don Kirshner's Rock Concert hielp in de jaren zeventig en tachtig artiesten als Prince, The Eagles en Lionel Richie op weg. Ook de Nederlandse band Golden Earring trad op in het muziekprogramma. De carrières van komieken als Billy Crystal, Arsenio Hall en David Letterman namen door het programma grote vormen aan. Kirshner was daarnaast eigenaar van drie platenlabels. (Novum/AP)

Internationaal succes voor Toneelhuis

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 19 jan. Het Vlaamse gezelschap Het Toneelhuis boekt internationaal succes met de voorstelling Onder de vulkaan naar de roman Under the Volcano (1947) van Malcolm Lowry. Na de première op 24 september in de Bourla Schouwburg in Antwerpen was de voorstelling te zien op het Festival d’Automne in Parijs. Daarna kreeg het gezelschap uitnodigingen om in Frankrijk, Tsjechië en Griekenland te spelen. De buitenlandse voorstellingen worden in het Nederlands gespeeld met boventiteling. Volgens acteur Bert Luppes, die de rol van jeugdvriend van de consul speelt, reageert met name het Franse publiek enthousiast. „Na afloop komen de toeschouwers naar ons toe om te benadrukken dat ze de Nederlandse taal veel mooier en poëtischer vinden dan ze dachten”, aldus Luppes. De voorstelling staat aankomende week in de Bourla en reist vervolgens naar Zuid-Frankrijk en Athene.