Kort nieuws Buitenland

Iran heft blokkade voor tankauto’s bij Afghaanse grens op

Kabul, 19 jan. Iran heeft Afghanistan gisteren beloofd dat het een blokkade voor tankauto’s aan de grens tussen beide landen binnen vier dagen opheft. Al sinds eind december houdt Iran tankauto’s met brandstof voor Afghanistan tegen. Daardoor zijn er vooral in het westen van het land brandstoftekorten ontstaan. De prijs steeg de laatste weken met 70 procent. Aan de Iraanse kant van de grens staan zo’n 1.400 vrachtwagens te wachten. Iran voorziet gewoonlijk in zo’n 30 procent van de Afghaanse behoefte aan geraffineerde brandstof. De regering in Teheran vreesde volgens de Afghaanse regering dat de brandstof in handen zou vallen van de NAVO-troepen in het land. (AP)

Weer aanslag op Iraakse politie

Bagdad, 19 jan. Bij een zelfmoordaanslag met een ambulance op een opleidingscentrum van de politie in de Iraakse stad Baqouba zijn vandaag zeker 15 mensen gedood en vijftig gewond. Volgens een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Diyala lagen er nog lijken onder het puin. Het was de tweede zelfmoordaanslag in twee dagen op de Iraakse politie. Het dodental van een aanslag op een politierekruteringscentrum in Tikrit, gisteren, is inmiddels tot 49 opgelopen. Hoewel het geweld aanzienlijk is verminderd in vergelijking met de burgeroorlog van 2006-2007, blijven moslimextremisten in staat tot bloedige aanslagen. (AP, Reuters)

Klap voor coalitie in Duitse deelstaat

Door onze correspondent

Berlijn, 19 jan. Het constitutionele hof van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft gisteren de voorlopige begroting van de rood-groene regering afgekeurd. De oppositie van christen-democraten en liberalen had de rechter ingeschakeld omdat het kabinet van de regionale minister-president, de sociaal-democratische Hannelore Kraft, te veel nieuwe schulden dreigde te maken. De uitspraak is een tegenvaller voor Kraft, die sinds afgelopen zomer aan de macht is. In het ergste geval moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden, maar de verwachting is dat de politiek een bijgestelde begroting indient.

Minsk onderzoekt dode journalist

Minsk, 19 jan. In Wit-Rusland heeft de politie vingerafdrukken genomen van een overleden journalist om te bepalen of hij heeft deelgenomen aan een opstand in december, na de verkiezingen. Zijn vrouw meldde dat gisteren aan Wit-Russische media. De journalist overleed maandagnacht aan kanker. Enkele duizenden mensen protesteerden eind 2010 tegen het regime van president Loekasjenko, die volgens hen de verkiezingen had ‘gestolen’. De politie greep hard in en arresteerde ruim 700 mensen. In de weken daarna heeft de politie tientallen invallen gedaan. (AP)

Spanje sluit groot Europees drugslab

Door onze correspondent

Madrid, 19 jan. De Spaanse antinarcoticabrigade heeft eerder deze maand buiten de hoofdstad Madrid een drugslaboratorium ontmanteld, nog voordat het in gebruik kon worden genomen. Volgens de Spaanse autoriteiten ging het in potentie om „het grootste drugslab van Europa”, maakten ze gisteren bekend. In totaal zijn dertig personen gearresteerd en werd 300 kilogram cocaïne in beslag genomen. De door Spanjaarden en een Colombiaan geleide bende zou hiermee coca-pasta hebben willen opwerken tot cocaïne. Doorgaans gebeurt deze tussenstap in het productieproces in Zuid-Amerika.

Toeristen weg na gasakkoord Chili

Santiago, 19 jan. De Chileense regering heeft gisteren een akkoord bereikt met inwoners van de regio Magallanes over de stijging van de gasprijs. Boze bewoners blokkeerden sinds vorige week wegen, uit protest tegen een voorgestelde stijging van 17 procent. Dat wordt nu 3 procent. Mogelijk tweeduizend toeristen zaten vast door de wegblokkades. De meesten zijn nu vertrokken. (BBC)

Aids in Tsjetsjenië: verbod op trouwen

Grozny, 19 jan. De Tsjetsjeense geestelijk leider heeft bevolen dat alle koppels die willen trouwen moeten bewijzen dat ze niet besmet zijn met het hiv-virus, dat aids kan veroorzaken. „Alle aanstaande bruiden en bruidegommen moeten met een certificaat aantonen dat ze hiv-negatief zijn”, verklaarde de grootmoefti van de Russische deelrepubliek deze week. (Reuters)