Kort nieuws Binnenland

Coffeeshop in Helmond moet definitief sluiten

Door onze correspondent

Den Bosch, 19 jan. De gemeente Helmond is van plan de vergunning in te trekken van de bedreigde coffeeshop Carpe Diem. Dat heeft de gemeente vanochtend bevestigd. Aanleiding zijn de resultaten van een tweede onderzoek naar de integriteit van de coffeeshophouder, in het kader van de Bibobwet. Daaruit zou blijken dat hij de coffeeshop exploiteert met iemand die ooit voor hennepteelt is veroordeeld. Nog voor Carpe Diem op 1 juli 2010 openging, ramde een terreinwagen de pui. Vlak na de opening werden er handgranaten naar binnen gegooid. Sinds 1 december is de coffeeshop gesloten omdat er opnieuw een serieuze dreiging zou zijn. Ook burgemeester Fons Jacobs werd sinds begin december bedreigd als gevolg van de komst van de tweede coffeeshop in de stad. Hij moest drie weken onderduiken. Sinds 4 januari is hij weer in functie, maar hij wordt nog beveiligd.

Schoolhulp van ontucht verdacht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 jan. Een 41-jarige medewerker van een basisschool in Heerlen is zondag aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van twee leerlingen. Het Openbaar Ministerie heeft de man verhoord en besloten nader onderzoek te doen. De ouders van een jongen en een meisje hadden zich zaterdag bij de politie gemeld en aangifte gedaan. De schooldirecteur is zondag op de hoogte gebracht. De verdachte is geen onderwijzer, maar heeft een onderwijsondersteunende functie op de Broederschool met 170 leerlingen. Hij is op non-actief gesteld. Volgens Harrie van Beers, bestuurder van de katholieke onderwijsstichting Innovo, waartoe de Broederschool behoort, was vóór de aangifte bij de school niets bekend van de beschuldigingen. Onderzoek moet uitwijzen of er meer kinderen bij betrokken zijn.

Vertraging tunnel kost Delft 10 mln

Door onze correspondent

Den Haag, 19 jan. Vertraging bij de bouw van de spoortunnel in Delft kost de gemeente zo’n 10 miljoen euro extra. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd. Aanvankelijk zouden de eerste treinen vanaf 2013 door de tunnel gaan rijden, maar eind vorig jaar werd bekend dat de tunnel op zijn vroegst in 2015 opengaat. In de grond bleken veel meer kabels en leidingen te zitten dan verwacht. Ook zijn verkeerde aannames gedaan over de grondwaterstand. Delft heeft in 2008 met het Rijk afgesproken dat als de extra kosten tussen de 45 en 70 miljoen euro bedragen, de gemeente daarvan maximaal 5 miljoen euro voor haar rekening neemt. Daar komt 5 miljoen bij omdat de gemeentelijke projectorganisatie langer in stand moet worden gehouden. De kosten van het project worden nu geraamd op ruim 650 miljoen euro.

Chemiealarm bij bedrijf Beuningen

Beuningen, 19 jan. In Beuningen is vanochtend een industrieterrein korte tijd afgezet geweest na een alarm wegens een chemische reactie. Er werden echter geen gevaarlijke stoffen in de lucht gemeten. Het terrein werd daarom rond 09.30 uur vrijgegeven, meldde de politie. Een vat begon rond 08.15 uur bij het chemiebedrijf Interchem te borrelen toen daar de licht ontvlambare stof nitrocellulose in werd opgeslagen. De hulpdiensten vermoeden dat de stof reageerde met reststoffen die in het vat zaten. Er vielen geen gewonden. Het bedrijf houdt zich bezig met het overslaan, verwerken en recyclen van gevaarlijke afvalstoffen. (Novum)