Knorrende geluiden

None

cd hiphop

Boef en de Gelogeerde Aap: Wij Zijn ****

Het nieuwe hiphopgeluid komt tegenwoordig niet uit Zwolle maar uit Tilburg: daar woont het duo Boef en de Gelogeerde Aap. Boef maakt de beats, de Gelogeerde Aap rijmt woorden en laat ze ratelen als een brekend parelsnoer. Na het debuut Vind Ons (2009) is Wij Zijn het desoriënterende vervolg, met muzikale patronen zo labyrintisch dat de wereld de andere kant op lijkt te draaien.

De onderaards diepe klankbrouwsels van Boef verwijzen naar dubstep, ook al door de nerveus tikkende, synthetische drumgeluiden. Boef maakt een eigen wereld, waarin knorrende en brommende geluiden als in een flipperkast heen en weer kaatsen, echoën en terugrollen. Een klein melodietje van ijlende hoge klanken geeft de richting aan, maar vervreemding krijgt de overhand.

De Gelogeerde Aap ondertussen maakt woordstromen die kunnen gaan over vreemde eenden en echte helden: dit is het soort surrealisme waarvoor rap zich uitstekend leent.

HESTER CARVALHO

Boef en de Gelogeerde Aap zijn op de podia te zien: 21/1 013, Tilburg; 22/1 Bibelot, Dordrecht; 23/1 Doornroosje, Nijmegen.

    • Hester Carvalho