Is dit het nou?

Sommige mensen beweren dat het groepje rond Assange niet gewoon bestaat uit de nieuwste generatie roekeloze transparantie-extremisten. Dat hun heilige oorlog voor universele openheid een legitieme strijd is. Dat de informatiebalans tussen staat en burger nodig moet worden hersteld. Hoe meer vingerafdrukken, e-mails, medische dossiers en camerabeelden de overheid verzamelt, des te meer macht zij over de burger krijgt. Daarom mag je geheime correspondentie van diplomaten jatten, lekken, publiceren, alles om de informatiekloof te dichten.

De informatie uit het Wikilek heeft twee overeenkomsten met de informatie die de overheid over ons verzamelt:

Het is veel en het is saai.

Als er iets duidelijk is geworden uit de 3021 gelekte cables, is het wel dat Nederlandse politici een stelletje voorspelbare brave burgers zijn. Meer dan een beetje gedraai, een beetje onethisch gekonkelfoes achter de schermen valt er niet te ontdekken. Niemand drukt budget achterover, niemand wordt gechanteerd of omgekocht. Nee, gutteguttegut: Wouter Bos werd onder druk gezet over de verlenging van de Uruzgan-missie. What else is new? Balkenende, Van Middelkoop, Verhagen, Koenders, op werkelijk elke betrokken minister werd druk uitgeoefend om Nederland aan een verlenging te krijgen. Waarom is druk op een minister nieuws? Kreeg Wouter Bos soms anonieme dreigtelefoontjes? Vond hij een paardenhoofd in zijn bed?

En zelfs over de koningin werd tot nu toe niets schokkends gevonden. Ja, ze heeft misschien tegen een Amerikaanse diplomaat gezegd dat de Uruzgan-missie verlengd zou moeten worden. Schokkend. Ze blijkt zowaar gewoon te doen waar we haar voor betalen: beleefd glimlachen, knikken, instemmen en mensen naar de mond praten om de internationale relaties goed te houden. Ik vind het ronduit teleurstellend: geen afluisteracties, geen pikante details, geen koningin die, net als papa Bernhard, een paar miljoen onder tafel toegeschoven krijgt om een beetje te lobbyen voor de JSF, Nee, WikiLeaks staat garant voor oud nieuws.

Ik wacht met smart op een scoop, een gate, corruptie, omkoping, iets wat de verhoudingen echt verandert. Iets, Assange, om je heilige oorlog te rechtvaardigen.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger