Iran geliefd gespreksonderwerp

Meer dan honderd keer zijn Nederlandse ambtenaren en diplomaten van de ambassade in Teheran tussen juni 2003 en februari 2010 bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag langs geweest om de politiek ten aanzien van het nucleaire programma van Iran te coördineren.

Diplomaten kwamen verslag uitbrengen over de situatie in Teheran, van de machtspositie van de president tot en met de voorraden in de winkels en de vermeende pro-Amerikaanse gezindheid van de bevolking. Een van hen bood in februari 2009 met zoveel woorden aan informatie te delen, op voorwaarde van wederkerigheid. Hij gelooft dat de Iraniërs genoeg laagverrijkt uranium willen fabriceren om 40 kilo hoogverrijkt uranium te produceren, genoeg voor twee bommen.

Nederland en de VS volgen een relatief harde lijn jegens Iran. Zij zijn er ondanks ontkenningen van Iran van overtuigd dat Iran een kernwapen bouwt. Volgens de uitgelekte ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag wordt Nederland geregeld gevraagd Amerikaanse voorstellen om het Iraanse programma te frustreren bij de partners van de Europese Unie neer te leggen. Inmiddels zijn Amerika en Israël tot de conclusie gekomen dat het Iraanse programma enkele jaren vertraging heeft opgelopen.